Dette skipet ble beskyldt for å frakte våpen til Syria

Så forsvant det fra radarene i 24 timer.

VÅPENTRANSPORT? Skipet Atlantic Cruiser, her med navnet BBC Italy, blir beskyldt for å drive våpentransport mellom Iran og Syria. Foto: AP Photo/dapd/Dietmar Hasenpusch/Scanpix
VÅPENTRANSPORT? Skipet Atlantic Cruiser, her med navnet BBC Italy, blir beskyldt for å drive våpentransport mellom Iran og Syria. Foto: AP Photo/dapd/Dietmar Hasenpusch/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tysk-eide skipet Atlantic Cruiser fikk alle øyne rettet mot seg da den tyske avisa Der Spiegel skrev at lasteskipet var på vei til Syria med tungt militært utstyr.

Mistanken bekreftes av en talskvinne for Tysklands finansdepartement overfor nyhesbyrået Reuters.

Hadde kurs mot Syria Ifølge avisa skal skipet ha vært lastet med militært utstyr fra Iran som var ment for Syrias Bashar al-Assads styrker - til tross for en EU-sanksjonert våpenembargo. Skipet skal ha mottatt det militære utstyret fra et iransk lasteskip i Djibouti.

Tyske myndigheter slo umiddelbart alarm etter at påstandene framkom, ettersom dette kan gi inntrykk av at Tyskland ikke tar strenge nok grep for å opprettholde sanksjonene mot Assads regime.

Skipet skal ha blitt stoppet i nærheten av den syriske havnebyen Tartus på fredag. Det gjorde at skipet plutselig satte kursen mot den tyrkiske kystbyen Iskenderun istedet. Men rundt 80 km sørvest for Tartus startet skipet å seile i ring i flere timer.

Forsvant fra radarene Ifølge Der Spiegel i dag skal skipet utover fredagen ha forsvunnet fra radarene, og at dette skal ha skjedd i 24 timer. Hva skipet gjorde i denne tiden er høyst uklart. Det samme skal ha skjedd søndag kveld.

Både eierselskapet Bockstiegel og det ukraniske selskapet White Whale Shipping, som leier skipet, nekter for å ha farlig gods om bord, og mener det er helt normalt å slå av senderne når skipet står i ro.

Det er ikke eksperter enige i, som mener det normale er at lasteskip alltid har senderne på slik at det gjøres kjent hvor de ligger.

Nekter for ulovlig last Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at det tyske shippingselskapet Bockstiegel at gjort egne undersøkelser, og nekter for at skipet hadde ulovlig last.

Det har også blitt meldt om at skipet har lovet å seile inn til en nøytral havn for å undersøkes. Så langt har ikke dette skjedd.