<strong>TIL MOTMÆLE:</strong> Benjamin Netanyahu snakket i dag for første gang om angrepet på mandag. Foto: AP/Jim Hollander/Scanpix
TIL MOTMÆLE: Benjamin Netanyahu snakket i dag for første gang om angrepet på mandag. Foto: AP/Jim Hollander/Scanpix Vis mer

Dette skipet var fylt med hat, ikke kjærlighet

Netanyahu mener Israel-kritikken er hyklersk, og sier de ikke hadde annet valg enn å angripe nødhjelpskonvoien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Statsminister Benjamin Netanyahu sier i dag at Israel ikke hadde noe annet valg enn å stoppe nødhjelpskonvoien som var på vei mot Israel på mandag.

- Dette skipet var fylt med hat, ikke kjærlighet, («This was not a love boat, this was a boat of hate»), sa Netanyahu til et knippe frammøtte journalister i Tel Aviv i dag.

Ikke annet valg Ni aktivister ble drept da israelske kommandosoldater raidet skipet Mava Marmara.

En mindre gruppe av aktivistene var ifølge videoopptak sluppet av den israelske hæren bevæpnet med sjokkgranater, jernstenger, batonger og annet, og israelske soldater har sagt at de følte seg truet og nødt til å skyte med skarpt.

Et samstemt internasjonalt samfunn har tatt sterk avstand fra de sivile drapene og Israels intervensjon i internasjonalt farvann.

- Vi hadde ikke noe annet valg, forsvarer Netanyahu seg med i dag, ifølge Haaretz.

Terror Han mener den internasjonale reaksjonen er «hyklersk» og «forhastet».

<strong>PROTESTER:</strong> Det internasjonale samfunn har kritisert israels militæraksjon. Her vaier noen barn med det tyrkiske flagget utenfor Gaza by. Et stort antall av de involverte i nødhjelpsaksjonen av tyrkere. Foto: AFP/Mahmud Hams/Scanpix
PROTESTER: Det internasjonale samfunn har kritisert israels militæraksjon. Her vaier noen barn med det tyrkiske flagget utenfor Gaza by. Et stort antall av de involverte i nødhjelpsaksjonen av tyrkere. Foto: AFP/Mahmud Hams/Scanpix Vis mer

- Konvoiens mål var ikke å bringe nødhjelp, noe vi ville tillatt dem å gjøre. Derimot ønsket de å bryte blokaden mot Gaza. Iran fortsetter å smugle våpen inn i Gaza, og da er det vår plikt å forhindre at det skjer, sier statsministeren.

- Soldatene ble stukket med kniv, slått og skutt på, hevdet Netanyahu.

- Dette var ikke fredsforkjempere. Det var voldelige terrorstøttespillere.

Fakta om nødhjelpskonvoien:

• En konvoi på seks skip med 10.000 tonn nødhjelp og flere hundre aktivister om bord la søndag fra kai på Kypros med kurs mot Gaza.

• Den ble tidlig mandag morgen stoppet av en israelsk militæraksjon. Ni aksjonister ble drept i aksjonen.

• Organisasjonene bak nødhjelpskonvoien har døpt den «Frihetsflåten».

• Det er omkring 700 aktivister, politikere og nødhjelpsarbeidere om bord på skipene. Blant dem er elleve svensker, blant andre forfatteren Henning Mankell og riksdagsrepresentanten Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet. Det var også tre nordmenn om bord, samt tyskere, briter, amerikanere, belgiere, nederlendere, grekere, irer og palestinere.

• Hensikten med aksjonen var å levere medisin og byggemateriale til befolkningen på Gazastripen, men også å minne verden på den «uakseptable situasjonen på Gazastripen» samt å vise innbyggerne at de «ikke er alene».

• Frihetsflåten er organiserte av Free Gaza Movement (FG), Den Europeiske Kampanjen for å avslutte beleiringen av Gaza (Ecesc), den tyrkiske muslimske hjelpeorganisasjonen Insani Yardim Vakfi (IHH), Ship to Gaza Greece, Ship to Gaza Sweden og the International Committee to Lift the Siege om Gaza.

Kilder: Ritzau, Freegaza.org, Shiptogaza.se, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer