Dette skjedde med «hovmesteren»

Freddie Frinton drikker gjestene under bordet hver lille julaften. I virkeligheten var sannheten en helt annen.

FUKTIG FEIRING: Freddie Frinton og May Warden ringer jula inn, år etter år. Foto: NTB-arkiv
FUKTIG FEIRING: Freddie Frinton og May Warden ringer jula inn, år etter år. Foto: NTB-arkiv Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år som i fjor - og som de 42 foregående åra - er det igjen duket for lystig skåling og repeterende snubling i seerfavoritten «Grevinnen og hovmesteren»

For hva er vel jula uten «the same procedure as every year»?

Presis klokka 21.00 benker «hele» Norge seg foran skjermen for å se den elleve minutter lange sketsjen, mens vi slår oss på låret, peker lattermildt mot skjermen og grøsser av blomstervasen med «kattepiss».

Ifølge NRK er det bare Norge som viser det alkoholiserte middagsselskapet på lille julaften. I andre land sendes kultsketsjen på årets aller siste dag.

Seerstorm etter tabbe

«Grevinnen og hovmesteren», som opprinnelig er et britisk teaterstykke fra 1920-tallet, ble først sendt på norsk fjernsyn i 1980.

Da NRK i 1992 sendte sketsjen et kvarter for tidlig, ble statskanalen nedringt av opprørte seere. Kanalen så seg nødt til å sende den om igjen etter kveldsnytt.

HVITVIN TIL FISKEN: Skuespillerne May Warden og Freddie Frinton hører jula til. Foto: NTB-arkiv
HVITVIN TIL FISKEN: Skuespillerne May Warden og Freddie Frinton hører jula til. Foto: NTB-arkiv Vis mer

Fikk sparken

Mannen bak hovmesteren «James», het i det virkelige liv Freddie Frintons.

Frinton startet karrieren på en fiskefabrikk i hjembyen Grimsby i Storbritannia, men fikk brått sparken da han brukte mer tid på å underholde kollegene enn å faktisk filetere fisk, ifølge lokalavisa Grimsbytelegraph.

Og så startet karrieren som komiker og skuespiller.

Da sketsjen ble spilt inn på starten av 60-tallet, med tittelen «Der 90. Geburtsdag», hadde den britiske mannen allerede snublet i tigerskinnet siden 1945.

I 18 år framstilte Frintons hovmesteren «James» i teaterstykket «Dinner for One», som var opptakten til «Grevinnen og hovmesteren».

RIBBE: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve med enkel guide til hvordan du får svoren sprø på juleribba. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

Feirer 90 år

At hovmesteren sier «Happy new year, miss Sophie», har trolig med det hurtige alkoholinntaket å gjøre. Manuset tar nemlig utgangspunkt i 90-årsfeiringen til grevinnen (May Warden) - som glatt nekter å akseptere at alle hennes nære venner har gått bort.

Under middagsselskapet må derfor hovmesteren både drikke, snakke og «schkåle» som Admiral von Schneider, Sir Toby, Mister Pomeroy og Mister Winterbottom.

Avholdsmann

Selv om Frintons er videns kjent for å ikke spytte i glasset, skydde han i virkeligheten alkohol, og hadde aldri rørt en dråpe.

Skuespilleren baserte sin enestående portrettering av den overstadig berusede hovmesteren ene og alene på observasjoner av fulle personer.

Sketsjen ble først en TV-tradisjon i Tyskland. I dag sendes «Grevinnen og hovmesteren» årlig i blant andre Sverige, Danmark, Finland, Australia og Sør-Afrika.

Ble bare 59 år

I Storbritannia ble ikke humorinnslaget sendt i sin helhet før i 2018.

- Tyskland, og en stor del av Europa, har hatt glede av «Dinner for One» som en årlig nyttårstradisjon i nesten et halvt århundre, og det gjør oss så stolte at dette perfekte eksempelet på komisk timing endelig kan bli verdsatt her, sa Frintons sønn, Mike, til BBC i 2018.

Freddie Frinton døde av et hjerteinfarkt 16. oktober 1968 - bare uker før han etter planen skulle spille inn sketsjen i farger. Han ble bare 59 år gammel.

May Warden, som portretterte grevinnen, døde i 1978 - 87 år gammel. Hun var 72 år da «Grevinnen og hovmesteren» ble spilt inn.

Ifølge NRK ligger det berømte tigerskinnet fortsatt på Frinton-familiens loft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer