Dette skjedde mellom Tyrkia og Russland før flyet ble skutt ned

Storkonflikt om grenseområdene den siste uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konfliktnivået mellom Russland og Tyrkia var allerede spent da tyrkiske myndigheter i går skjøt ned det russiske kampflyet.

For bak den dramatiske hendelsen ligger motstridende interesser i en av verdens blodigste borgerkriger, i Syria, hvor Tyrkia og Russland står på hver sin side av kampene.

- Angrep turkmenere Forrige torsdag angrep Syrias president Bashar al-Assad, sammen med russiske luftstyrker, et område mot grensa til Tyrkia. Områdene i Mount Turkman-regionen i provinsen Latakia, er kontrollert av syriske opprørsgrupper, og har en stor andel turkmenere.

- Tyrkia har lenge hatt en relasjon til turkmenske samfunn i Syria og gir militærstøtte til minst en syrisk-turkmensk opprørsgruppe, skriver forskerne fra amerikanske «Institute for the study of war» (ISW) i en rapport i går kveld.

HER HAR RUSSLAND BOMBET:  Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep.
HER HAR RUSSLAND BOMBET: Det amerikanske forskningsinstituttet ISW har laget denne oversikten over russiske bombinger mellom 9. og 19. november. De svarte områdene er områder kontrollert av terrorgruppa IS, de gule er opprørsgrupper, de røde er Assad-regimet, de lilla er kurdiske YPG og de brune områdene er al-Qaidas Nusrafronten. De røde, svarte, grå og gule stjernene viser russiske bombeangrep. Vis mer

Tyrkiske myndigheter hevdet i forrige uke at flere turkmenske landsbyer i Syria ble angrepet av Assad og russiske fly.

- Russiske luftangrep har de siste dagene hjulpet Assad, Hizbollah og iranske proxy-styrker med å rykke fram i turkmenske områder nær den tyrkiske grensa, skriver ISW.

Kalte Russland inn på teppet Ifølge det amerikanske forskningsinstituttet rømte 500 turkmenere fra Syria til Tyrkia på grunn av angrepene i forrige uke. Tyrkia kalte da inn den russiske ambassadøren for samtaler. Der ble det ifølge ISW gjort klart at russiske flyangrep på turkmenere kunne «få alvorlige konsekvenser».

- Våre sikkerhetsstyrker har fått beskjed om å slå tilbake mot enhver utvikling som vil true Tyrkias grensesikkerhet, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu til tyrkiske Hurriyet på søndag.

Tyrkia ba om at Russlands angrep på turkmenere inne i Syria, måtte tas opp i FNs sikkerhetsråd.

BLE SKUTT NED: Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa.
BLE SKUTT NED: Flyet ble skutt ned av tyrkiske myndigheter og styrtet på den syriske siden av grensa. Tyrkia sier de advarte de russiske pilotene ti ganger om at de befant seg inne i tyrkisk luftrom. Putin sier russerne hele tiden var på den syriske siden av grensa. Vis mer

- Hvis det er et angrep som fører til økt tilstrømning av flyktninger til Tyrkia, så vil nødvendige tiltak bli gjort både inne i Syria og i Tyrkia, sa Davutoglu.

Det skulle bare gå to dager før Tyrkia mener de fikk et russisk fly inn i sitt luftrom - og skjøt det ned.

- Ikke mot IS ISW-kartet øverst i saken viser hvor russiske styrker har utført angrep fra 9. til 19. november i år. Flere av angrepene er i Sør-Syria, i Daraa, hvor ulike opprørsgrupper kjemper mot Bashar al-Assads regime. I tillegg har det vært mange angrep mot områder i nordvest, nær kjernebyer som Aleppo og Idlib, hvor Assad også kjemper mot opprørsgrupper og Nusrafronten.

- Vi ser at de fleste russiske angrepene i Syria har vært i områder hvor ISIL ikke er, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i dag.

Det samme har Tyrkiske myndigheter gjentatte ganger påpekt den siste uka. Men i tillegg til terrorgruppa Den islamske stat (IS/ISIL), har al-Qaidas Nusrafront også fått fotfeste i Syria.

- al-Qaidas deltakelse i sammenstøtene i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia vil fortsette å gi Russland muligheten til å rettferdiggjøre luftangrepene sine som antiterror-oppdrag, skriver ISW.
 
Fem år med krig I verste fall kan flybombingen forsure forholdet mellom Russland og Tyrkia ytterligere, og ødelegge forsøkene på en fredsavtale i Syria.

Den syriske borgerkrigen raser nå for femte året på rad, med flere hundre opprørsgrupper som kjemper mot diktator Bashar al-Assad og hverandre. For mens Russland vil ha en fredsavtale med Assad ved roret, vil Tyrkia har Syrias diktator avsatt.

Dette er partene i Syria-krigen.

USA, Saudi-Arabia og Tyrkia har støttet ulike syriske opprørsgrupper, mens Iran, Libanons Hizbollah og Russland støtter Assad-regimet. Våpen og militær støtte har blitt pøst inn på flere sider av konflikten, mens millioner av flyktninger har rømt til nabolandene - og flere hundre tusen nå har dratt videre til Europa.

Jens Stoltenberg mante til ro mellom Tyrkia og Russland etter Natos krisemøte i kveld. Om det er ro det blir, vil vise seg utover dagen i dag.