Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skjedde på Hotell Serena:

Dramaet minutt for minutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15.00 lokal tid  (11.30 norsk tid): Utenriksministerens fly lander på flyplassen i Kabul. Følget går rett til en kortersje der ambassaden får pansrede bilder, journalistene en upansret minibuss. Bak kortesjen fulgte en pansret ISAF-bil med medisinsk personell.

Denne returnerte til flyplassen etter følgets ankomst på Serena Hotel.

Ca. 15.30:
Kortesjen ankommer hotellet.

16.00: Kommunikasjonsrådgiveren informerer jde norske journalistene om programmet og om sikkerhetsspørsmål. Pressen ble bedt om å utvise forsiktighet og ble advart mot å forlate hotellet.

16.30: Utenriksministeren og hans delegasjon møtes til et forberedende møte på hotellet. Det ble orientert om evakueringsplaner. Her ble også orientert om den ferske trusselen mot mål i nærheten av Hotel Serena. 

Etter dette møtet og avtalte Støre å møte Carsten Thomassen til et intervju i lobbyen etter neste møte.

17.40: Ti minutter forsinket startet Støres møte med den afghanske menneskerettighetsforkjemperen Sima Samar. Dette møtet fant sted i et lite rom uten vinduer i kjelleren.

18.15 (15.15 norsk tid) : Støres delegasjon hører en kraftig eksplosjon etterfulgt av skyting. Litt før dette hørte de støy ovenfra. Livvakten beordret alle i rommet ned på gulvet. Deretter kom to livvakter til.

18.22: Ambassaderåden, som hadde søkt dekning under et skrivebord, blir oppringt av Bjørn Svenungsen som sier han er skutt og trenger hjelp. Like etter finner hun ham ved hotellets kaffebar, hardt skadd.

BLE ANGREPET: Hotel Serena gikk for å være det sikreste hotellet i Kabul. Likevel greide terrorister å ta seg helt inn på hotellet 14. januar. Foto: REUTERS/SCANPIX
BLE ANGREPET: Hotel Serena gikk for å være det sikreste hotellet i Kabul. Likevel greide terrorister å ta seg helt inn på hotellet 14. januar. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

18.25: Blir utenriksministeren og hans følge evakuert til hotellets personalkantine.

18.40: Blir ambassadesekretæren som befinner seg sammen med Støre informert om at UD-ansatte Svenungsen er skadd og trenger legehjelp. Da hadde en av livvaktene allerede informert norsk militært personell på flyplassen. Fem minutter seinere blir det igjen varslet om akutt behov for legehjelp.

Omtrent samtidig skal en norskstøttet ambulanse ha nådd hotellområdet, men slapp ikke gjennom sikkerhetskontrollen.

UDs kommunikasjonssjef sender smser til journalistene.

18.45: TV2s reporter ringer kommunikasjonssjefen og informerer om at Carsten Thomassen er skadd. Utenriksministeren og ambassadøren blir umiddelbart informert.

19.00:
Støre forsøkte å sende folk opp i lobbyen for å evakuere de skadde. De ble sendt tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker. På vei tilbake får ambassadesekretæren b eskjed om at også Thomassen er skadd. Han igjen informerte livvaktlederen, som informerte lederen for evakueringslaget om at Thomassen måtte evakueres. Dette skjedde noe etter klokka 19.00.

Da visste man ikke hvor Thomassen befant seg.

19.05: Blir Thomassens og Svenungens pårørende informert om at de er skadd.

19.11: Ankommer en pansret Sisu-bil hotel Serena. Den skadde UD-medarbeideren ligger da midlertidig i en lokal ambulanse, og blir flyttet over i Sisuen. Ambassaderåden får beskjed fra lederen for evakueringslaget at Sisuen kun har plass til én pasient om gangen.Omtrent samtidig får TV2s reporter beskjed om at Sisuen vil returnere til hotellet så fort som mulig etter å ha fraktet Svenungsen til feltsykehuset på flyplassen.

19.31: Forlater Sisuen med Svenungsen Serena Hotel. De kommer fram til sykehuset på flyplassen klokka 19.40 og returnerer straks.

19.51: Sisuen er tilbake på Serena der de henter Carsten Thomassen og VGs fotograf Harald Henden, som blir med Carsten. De forlater hotellet klokka 20.00.

I bilen blir det konstatert at tilstanden er meget kritisk.

20.08: Ankommer bilen med Carsten Thomassen feltsykehuset. Han blir operert med en gnag.

21.00: Får krisestaben i UD beskjed om at både Svenungsen og Thomassen er under behadling på sykehuset, og at tilstanden er kritisk for begge. Dette blir formidlet til de pårørende. Kommunikasjonssjefen blir ikke oppdatert om tilstanden.

Cirka 22.30 lokal tid dør Carsten Thomassen på operasjonsbordet på feltsykehuset i Kabul

22.50:
19.20 norsk tid informerer UDs kommunikasjonssjef Dagbladet om at Thomassens tilstand ikke lenger er kritisk. Da var han allerede død.

22.55 - fem minutter seinere - får utenriksministeren beskjed om at Carsten Thomassen er død.

Tidspunktene er basert på Utenriksdepartementets rapport og tidligere artikler i Dagbladet. Klokkeslettene er i lokal afghansk tid - Norge ligger tre og en halv time bak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media