Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skjelettet får forskerne til å flytte grensa for arktisk bosetting 10 000 år tilbake

Mammutskjelett flytter forskernes tidsregning.

BANEBRYTENDE: Skjelettet viser spydsår forskerne mener er bevis på at folk bodde i arktiske strøk allerede for 45.000 år siden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BANEBRYTENDE: Skjelettet viser spydsår forskerne mener er bevis på at folk bodde i arktiske strøk allerede for 45.000 år siden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mammutskjelettet kaster nytt lys over bosettingen i arktiske strøk, og flytter forskernes tidsregning for bosetting i arktiske strøk 10 000 år tilbake.

Kroppen, som er funnet øst for Yenisei-bukta i sentrale Sibir, har nemlig tydelige spor etter spydsår, noe forskerne mener tyder på at den er drept av mennesker. 

Det går fram av en fersk studie fra forskere ved universitet i St.Petersburg, publisert i forskningsmagasinet Science torsdag denne uka. Prøver forskerne har tatt fra mammuten, viser at den levde for 45 000 år siden, ifølge Science.

Det viser at mennesker har klart å tilpasse seg noen av verdens kanskje aller mest ugjestmilde forhold mye tidligere enn man har trodd før.

Selve skjelettet ble ifølge Science funnet i 2012, av en østsibirsk gutt som oppdaget det ved en tilfeldighet. Allerede da skjønte forskerne at det var gammelt, ut fra jordsmonnet det ble funnet i.

I mange år trodde forskerne at de første menneskene kom til arktiske strøk først for 12 500 år siden, men de måtte oppjustere kraftig etter at det blant annet ble funnet stein- og beinverktøy av mennesker flere steder i Uralfjellene og i Nord-Sibir i 2004, ifølge forskningsnettstedet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media