HJEMLØSE:  Et barn søker ly på en åpen plass etter jordskjelvet i Katmandu i Nepal i går. Over 2000 personer er bekreftet omkommet. Foto: Hinhua / Pratao Thapa / NTB Scanpix
HJEMLØSE: Et barn søker ly på en åpen plass etter jordskjelvet i Katmandu i Nepal i går. Over 2000 personer er bekreftet omkommet. Foto: Hinhua / Pratao Thapa / NTB ScanpixVis mer

- Dette skjelvet har vi ventet på lenge

Nødhjelpsorganisasjon har forhåndslagret nødhjelp i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt er 2200 mennesker bekreftet omkommet etter det verste jordskjelvet i Nepal siden 1934. Et etterskjelv søndag målte 6,7 på Richters skala.

Den uavhengige FN-organisasjonen Unicef har vært tilstede i Nepal i 40 år og har hovedkontor i hovedstaden Katmandu, i tillegg til andre feltkontorer. Som en del av FNs kriseplan for katastrofer, har Unicef nå ansvar for å hjelpe de rammede med tilgang til vann, sanitært utstyr samt hygienetiltak.

- Alle ansatte er mobilisert og ute i felt. Samtidig har våre ansatte selv familier som de selv er bekymret for, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge.

De aller fleste som har mistet livet, var i Nepal. Men også i India og Kina krevde skjelvet liv der henholdsvis 53 og 17 mennesker omkom.

UTEN TAK OVER HODET:  Flere personer har flyttet ut på åpne områder i Katmandu i Nepal. Foto: Hinhua / Pratap Thapa / NTB Scanpix
UTEN TAK OVER HODET: Flere personer har flyttet ut på åpne områder i Katmandu i Nepal. Foto: Hinhua / Pratap Thapa / NTB Scanpix Vis mer

Slektninger og hjelpemannskap prøver å grave ut ofre fra ruinene i hovedstaden Katmandu med bare hendene.

Egne nødhjelpslagere Unicef har egne nødhjelpslagre i Nepal til en verdi av 800 000 dollar, hvor det er forhåndslagret vann, sanitært utstyr, medisiner og mat. Det er kommet nedbør i landet i den siste tiden, og det er risiko for at kloakk forurenser drikkevannkilder.

- Dette skjelvet forventet vi at skulle komme for noen år tilbake, så det har vi ventet på lenge. Vi har på forhånd lagret nødhjelpesartikler, sier Sandbu Ryeng.

På grunn av dårlig infrastruktur og topografien i Nepal, er det mange landsbyer som hjelpemannskapene ennå ikke har kommet til ennå. Landet er fattig og jordbruk er viktigste næringsvei.

- Det er dårlige veier. Nepal består av fjellandskap. Det er litt som Gudbrandsdalen, bare høyere fjell med inngang og utgang i hver ende. Mange bor oppe i fjellsidene, hvor det er umulig å lande med helikopter. Vi må bruke beina for å komme til. Det vil ta noen dager får vi vet mer om omfanget, sier Sandby Ryeng.

MISTET SINE KJÆRE:  Familiemedlemmer sørger over de omkomne etter jordskjelvet i Nepal i går. Foto: Niranjan Skrestha / AP Photo / NTB Scanpix
MISTET SINE KJÆRE: Familiemedlemmer sørger over de omkomne etter jordskjelvet i Nepal i går. Foto: Niranjan Skrestha / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Samtidig prøver vi å få en oversikt over hvordan barn er rammet. Vi vet at barn er foreldreløse.

Sju norske fjellklatrere befant seg på Mount Everest da jordskjelvet utløste et skred på fjellet. De sju skal etter forholdene ha det greit, og er ikke skadet. De ble fløyet et stykke ned fjellsiden i dag tidlig.

- Skrøpelige hus Kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng besøkte selv Nepal i september i fjor. Da fløy hun over fjellområder i helikopter.

- Mellom de to store byene Katmandu og Pokhara er det mindre landsbyer med et par tusen mennesker. Landsbyene klorer seg fast i fjellsida, og er bygd i et klatresystem. Takene på husene fungerer som veier, og det er stiger mellom trappetrinnene av hus. Husene er skrøpelig bygd med hjemmelaget murstein av størknet søle.

- En fordel var at jordskjelvet skjedde på dagtid, og på en lørdag når det ikke er skole. Det reddet nok mange. De fleste bruker dagslyset godt og var derfor utendørs, sier Sandbu Ryeng.

Kvinner, barn og eldre sårbare Hjelpeorganisasjonen Care, som jobber for kvinners og jenters rettigheter, har vært tilstede i Nepal siden 1978. De har over 150 lokalt ansatte som nå bistår med nødhjelp i landet. Til vanlig jobber de med helse, utdanning, programmer som styrker likestilling og kvinners rettigheter.

Bidrar med nødhjelp:  Unicef har som en del av FNs kriseplan ansvar for vann, sanitær og hygiene i Nepal. Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, besøkte Nepal i fjor. Foto: Privat
Bidrar med nødhjelp: Unicef har som en del av FNs kriseplan ansvar for vann, sanitær og hygiene i Nepal. Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge, besøkte Nepal i fjor. Foto: Privat Vis mer

- Vi jobber med å sørge for at folk får midlertidig overnatting. Det er store ødeleggelser og på grunn av etterskjelv er det mange som sover ute. Rent vann, matforsyninger og sanitære forhold, er det vi jobber med nå, sier generealsekretær Gry Larsen i Care Norge.

- Vi har et spesielt opptatt av de mest sårbare, som kvinner, barn, ammende og eldre. Vi retter innsatsen overfor disse gruppene, sier Gry Larsen. 

Ifølge CARE Norge sin pressemelding, mottok organisasjonenover 100 000 kroner fra private givere i løpet av få timer lørdag kveld.

- Det er nå svært viktig at både private givere, næringsliv og norske myndigheter bidrar for å hjelpe de som er rammet, skriver Larsen i en pressemelding.  

Er du også i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring (00 47) 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.
 

SØKER ETTER OFRE:  Hjelpearbeidere søker etter ofre etter jrodskjelvet nær hovedstaden Katmandu i Nepal. Foto: Niranjan Shrestha / AP Photo / NTB Scanpix
SØKER ETTER OFRE: Hjelpearbeidere søker etter ofre etter jrodskjelvet nær hovedstaden Katmandu i Nepal. Foto: Niranjan Shrestha / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer