Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skjelvet var 30000- 40000 ganger større enn Hiroshima-bomba

Jordskjelvekspertens forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvobservatoriet på Kjeller målte skjelvet i Sør-Asia i går til 8,8 på Richters skala. Hvordan kan et jordskjelv under havbunnen, som det i Sørøst-Asia i går, utløse så sterke krefter - og skader, på jordas overflate?

-  Det er fordi det skjedde så nær havbunnen, i motsetning til mange andre, og kraftigere skjelv, som er registrert. Når de skjer langt under havbunnen, registreres de ofte bare av forskerne. Dette skjelvet utenfor Indonesia var også veldig stort. Det oppsto store forskyvninger i havbunnen, som førte til at «havet flyttet seg» og satte i gang den store flodbølgen. Området det skjedde i er dessuten sårbart på grunn av det langgrunne havet.

Det ble utløst enorme mengder energi. Hva kan en best sammenlikne dette katastrofeskjelvet med? Ei atombombe?

-  Hvis en tenker på bomba som falt over Hiroshima i 1945, så tilsvarte den en styrke på 6 på Richters skala. Jeg har ikke regnet på det, men dette skjelvet var 30 000- 40 000 ganger større enn Hiroshima-bomba. For hver tidels grad på Richters skala øker energiutløsningen i sentrum av skjelvet 30 ganger.

Hvorfor blir ringvirkningene størst så langt unna sentrum for jordskjelvet? -  Man skulle i dette tilfellet tro at kysten av Sumatra var mest utsatt, men det er landskapsformen som bestemmer hvordan flodbølgene oppfører seg. Når de kommer inn på langgrunner, vokser bølgen i høyden og forsterker seg etter hvert som den nærmer seg land. Dermed oppstår stor skade i flate landskaper som Sri Lanka, Maldivene og de grunne badeparadisene i Thailand.

Hvor stort er dette skjelvet i historisk sammenheng?

-  Vi regner med at det ligger nærmere 8,9 på Richters skala, men vi har ennå ikke alle globale data til å kunne fastslå styrken med sikkerhet. Er det på 8,9, så er det det største liknende skjelvet i internasjonal sammenheng på 40 år. Det skjedde et med liknende styrke i Alaska i 1964.

Kan slike jordskjelv ha med klimaendringene å gjøre?

-  Nei, dette skjedde garantert uten kopling til klimaendringer. Jordskjelv er naturlige og har med prosesser i jordas indre å gjøre. Skjer det flere jordskjelv nå enn i tidligere tider?-  Nei, snarere tvert imot. Det skjedde flere store jordskjelv på 1800-tallet enn på 1900-tallet. Flodbølger som følge av jordskjelv er ikke dagligdags, men de kommer med noen års mellomrom, i ulik styrke.

Er det vanlig med store etterskjelv i timene eller dagene etterpå, og dermed nye flodbølger?-  Nei, ikke flere etterskjelv enn de som kom i timene rett etterpå. Når skjelvet har så stort omfang som dette, er sannsynligheten liten for at det kommer noe i etterkant som likner. Etterskjelvene har mindre skadevirkninger.

Hvis man oppholder seg på en strand, og en flodbølge nærmer seg - får man noen form for værmessig forvarsel?-  Nei, det tror jeg ikke.

 -  Men siden det går litt tid fra jordskjelvet oppstår, kanskje en time, og til flodbølgen rammer, må ny teknologi kunne varsle befolkningen?

-  Ja, siden flodbølgene forflytter seg fra 500 til 800 km i timen, kan man regne seg fram til når de rammer kystene. Varsling er både oppnåelig og realistisk å få til når det gjelder flodbølger. Det brukes i andre områder i verden, som i Stillehavet, der flodbølger er vanligere. Men slike systemer har trolig ikke vært utviklet i dette området i Sørøst-Asia. Varslingssystemer fungerer også best i gjennomorganiserte samfunn, og det er det jo ikke her.

Er det sannsynlig at et så stort skjelv kan ramme i vår del av verden, Skandinavia?

-  Neppe. Det største, kjente jordskjelvet i Norge skjedde i 1819 og hadde en styrke på 6. Det har også vært et på 5,5 i Oslo. Så det ligger på det nivået der.

Har du selv opplevd jordskjelv?

-  Ja, jeg opplevde et jordskjelv i California i 1990 - på 5,5, så det var ikke så sterkt, men absolutt noe man merket.

IKKE DAGLIGDAGS: - Flodbølger som følge av jordskjelv er ikke dagligdags, men de kommer med noen års mellomrom, i ulik styrke, sier Hilmar Bungum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media