Dette skjer fremover i Orderud-saken

Om to dager kommer den formelle tiltalen mot Veronica Orderud, Per Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød. Jusprofessor Ståle Eskeland forklarer deg gangen i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag ble det klart at de Orderud-drapssiktede blir tiltalt for overlagt drap.

- Det er alltid Riksadvokaten som bestemmer om det skal tas ut tiltale i drapssaker, men det er Statsadvokaten som gjør det, forklarer Eskeland, som er professor i strafferett ved Universitetet i Oslo.

Den faktiske tiltalen kommer fra Statsadvokaten om noen dager.

Bevisliste

- Nå skal det sendes en bevisliste fra Riksadvokaten til Statsadvokaten. Dette er rett og slett en fortegnelse over det som vil bli trukket frem under rettssaken, som for eksempel dokumenter, vitner, fotografier, pistoler, alle bevis som blir ført. Det er en rent teknisk sak. I praksis har Riksadvokaten allerede gått gjennom alle bevis, og jeg antar at det bare er snakk om å overføre disse dokumentene til Statsadvokaten.

De fire blir tiltalt for overlagt drap. Dette er den mest alvorlige anklagen man kan bli møtt med i norsk strafferett.

Strafferamme

- «Mord» er en ikke-juridisk term, overlagt drap er den mest alvorlige formen for drap. Det betyr at påtalemyndigheten mener at drapene var planlagt på forhånd, forklarer Eskeland.

Hvis de fire blir dømt, risikerer de 21 års fengsel. Dette er strafferammen for overlagt drap.

- Hva hvis politiet ikke finner ut hvem som skjøt?

- Da kan alle dømmes for medvirkning til drap, og det er likestilt med å begå overlagt drap. I så fall kan de likevel dømmes til 21 års fengsel hvis de blir funnet skyldige i medvirkning.

- Kan de fire forbli fri mens de venter på at rettssaken skal begynne?

- Varetekt brukes først og fremst hvis det er fare for bevisforspillelse eller fare for nye straffbare handlinger. Det er hjemmel for å varetektsfengsle de tiltalte i dette tilfelle, men det er ingen plikt til å gjøre det. Forhørsretten må foreta en konkret vurdering, men nå har de fire vært fri så lenge at det er et åpent spørsmål om de blir varetektsfengslet, sier Eskeland, og legger til:

- De siktede er uskyldige inntil de er dømt.

- Hva skjer fremover?

- Politiet vil fortsette etterforskningen og foreta ytterligere avhør helt frem til saken begynner. De er pliktige til også å bringe frem fakta som er til tiltaltes fordel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer