Ekspertene:

Dette skjer hvis Trump vinner

Tirsdag er det valg i USA. Valget står mellom helt ulike versjoner av hva USA er, og kan være.

STORE FORSKJELLER: Det er milevis mellom de to presidentkandidatene. Dette er de største forskjellene mellom dem. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å bli gjenvalgt som president er ingen enkel sak.

Bill Clinton lovte at han i sin andre periode skulle «bygge ei bru til det 21. århundre». Bush skulle sørge for «en tryggere verden og et mer håpefullt Amerika». Barack Obama sa han skulle ett sted i løpet av sin siste periode, nemlig «framover».

Trump sier at han skal «gjøre Amerika storslagent igjen». Igjen.

- Man vil alltid forvente mer av det samme ved gjenvalg, men ofte ser man også en tydelig annerledes politikk, sier Anders Romarheim, USA-kjenner og forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

Fokuserer utenriks

Dersom Trump vinner valget, men Trump taper flertallet i senatet, så vil han trolig fokusere mer på utenrikspolitikk, tror Svein Melby, seniorforsker ved IFS.

- Hvis Trump gjenvelges og får en demokratisk Kongress, vil han få større problemer innenriks. Da kan han kompensere med å engasjere seg mer utenriks, hvor fullmakten er større og Kongressen har en tendens til å gi presidentmakten større handlingsrom, sier Melby.

Romarheim forteller at Trump er krevende å samarbeide med internasjonalt.

- Europa lengter etter et annet USA enn Trumps USA, og jeg tror de kommer til å «vente ut» Trump og jobbe rundt ham, snarere enn å prøve å forhandle med ham som president, sier Romarheim.

Trump har også vært tydelig på at han mener at USA drar en for stor del av lasset i Nato, og at han mener de andre landene må begynne å bidra mer. Verken Mjelde eller Melby vil utelukke at Trump kommer til å prøve å trekke USA ut av Nato.

USA: Trump-supporteren Josh Scmurk forstår at presidenten blir kritisert for å samle så mange mennesker. Vis mer

- Det er helt avgjørende for norsk sikkerhet, og en forutsetningen for et fredelig Europa, at USA er villig til å prioritere NATO, sier Melby.

- I Trumps øyne kaster man bort ressurser på å forsvare svakere stater uten å få noe tilbake. Det er et helt legitimt argument, sier Romarheim.

Fred?

Helt konkret hva Trumps eventuelle utenrikspolitiske satsing dreier seg om, er fremdeles litt uklart. Trump har hele tiden vært tydelig på at han vil sette USAs interesser først.

- Da Trump ble valgt hadde han et lite utenrikspolitisk budskap. Han lovte seier i kampen mot IS, det gikk fint, og han lovet tøffere linje overfor Kina og i handelsrelasjoner, som han også har levert på, sier Romarheim.

- Denne gangen klarer jeg knapt å dechiffrere noe utenrikspolitisk program utover det han allerede har, sier Romarheim og legger til:

- Han skal vel kanskje skape fred i Midtøsten, og skal vel kanskje mislykkes med det, som alle andre.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ruver

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningssenteret Norce mener at Trumps planer ikke bare avhenger av om han blir gjenvalgt.

- Trump selv kommer til å være mer ruvende enn noen gang, bare i kraft av alt han har overlevd. Men om Demokratene vinner tilbake senatet, vil Trumps agenda stå kubb fast, skriver Mjelde i en e-post til Dagbladet.

Mjelde mener at neste ukes valg også er et veivalg for det republikanske partiet.

Dersom Trump blir gjenvalgt så vil han trekke hele ideologien i Det republikanske partiet i sin egen retning, og vekk fra den Reagan-pregede ideologien som har dominert partiet de siste 40 åra, mener Mjelde.

- Taper Trump, vil han nok ses som en ubuden gjest og et historisk avvik som en ikke trenger å gruble så mye over, skriver Mjelde.

Helt annen linje

Dersom Biden skulle vinne vil pipa få en annen lyd.

- Jeg ser for meg to scenarioer: Biden kan bli en ny Jimmy Carter, som blir holdt nede av polariseringen og intern splittelse. Eller det kan bli en retur til Obama-æraen, med småskrittsreformer og fortsatt høyt konfliktnivå, skriver Mjelde.

Biden er blant de mest erfarne nålevende, amerikanske utenrikspolitikerne med 36 år i senatet, inkludert som leder for utenrikskomiteen, og med åtte år visepresident.

- Han er en manifestasjon av det amerikanske, utenrikspolitiske etablissement som Trump har vært opptatt av å angripe, og jobbe mot, sier Romarheim.

Romarheim tror derfor at den utenrikspolitiske linja vil endre seg fra dag én.

- De har to helt ulike versjoner av hva USA er, og kan være. Det er nok lite av omleggingene til Trump som vil Biden videreføre, men det betyr ikke at han automatisk vil reversere den hardere linja mot Kina, eller tilbaketrekkingen av amerikanske soldater fra Tyskland, sier Romarheim.

VIKTIG: Pennsylvania er en svært viktig vippestat i presidentvalget. Joe Bidens hjemby Scranton ble sentral for at Donald Trump vant valget i 2016, men byen er ikke stor nok for dem begge. Her står kampen om den hvite arbeiderklassen. Reporter Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Tar mer ansvar

Melby mener at Biden vil fokusere mer på internasjonale avtaler.

- Biden har sagt fra dag én at han vil ta tilbake Parisavtalen, Iran-avtalen, og legge mer vekt på kollektiv opptreden med allierte rundt om i verden, sier Melby.

Mjelde mener likevel at amerikanerne har blitt mer skeptiske til USAs tradisjonelle rolle som leder i store deler av verden.

- Om Biden vinner, vil det bli et visst reparasjonsarbeid. USA vil melde seg på det internasjonale samarbeidet igjen. Men vi ser nå en isolasjonistisk impuls i USA – Biden vil ikke nødvendigvis få med seg resten av landet på en internasjonal agenda. Irak-krigen gjorde enorm skade på USAs motivasjon til å ta en internasjonal lederrolle, skriver Mjelde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer