ÅPNE DØRER: Fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik starter i Oslo Tingrett klokka 12.30 i dag. Møtet går for åpne dører, som betyr at publikum kan få være til stede. Nytt ved fengslingsmøtet er at Breivik har sagt ja til å la seg fotografere. Det er ventet 63 pressefolk fra inn- og utland  til å følge fengslingsmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ÅPNE DØRER: Fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik starter i Oslo Tingrett klokka 12.30 i dag. Møtet går for åpne dører, som betyr at publikum kan få være til stede. Nytt ved fengslingsmøtet er at Breivik har sagt ja til å la seg fotografere. Det er ventet 63 pressefolk fra inn- og utland til å følge fengslingsmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Dette skjer i retten i dag

Anders Behring Breivik framstilles i dag for det siste fengslingsmøtet før rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12.30 i dag framstilles terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) for fengsling i Oslo Tingrett. Fengslinsmøte er det siste før rettssaken, som starter 16. april, og politiet har bedt om at Breivik varetektsfengsles i 10 nye uker.

Breivik har erkjent å ha stått bak terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, men han har aldri erkjent straffskyld. Ifølge sin forsvarer, Geir Lippestad, ønsker 32-åringen i dag å si noe om skyldsspørsmålet.

- Hva det er i detalj, vet jeg ikke noe om, sier Lippestad.

Godtar foto Nytt i dag er det også at Breivik ikke motstiller seg fotografering eller filming.

- Det er fordi at hovedforhandlingen nå nærmer seg, og at det da uansett vil bli tatt bilder, sa Lippestad da han og medforsvarer Vibeke Hein Bæra møtte pressen på fredag.

Ifølge Oslo Tingrett vil det være tillatt at pressen fotograferer eller filmer Breivik inne i rettssalen i et par minutter før retten er satt. Det er vil ikke bli anledning til filming/fotografering av ham når rettsmøtet avsluttes, og det er forbudt å ta bilder eller opptak mens retten er satt.

Ved det forrige fengslingsmøtet var Anders Behring Breivik den siste som ankom rettssalen. Både politi, forsvarere, bistandsadvokater, aktorene og dommerne var i rettslokalet før ham. Siden han i dag har godtatt fotografering, kan dette stille seg annerledes. Vanlig prosedyre er at dommerne er de siste som ankommer rettslokalet. Det er dommeren som setter og hever retten.

Referatforbud Det er referatforbud fra dagens fengslingsmøte. Forbudet omfatter forhandlingene i rettsmøtet, det vil si det som blir sagt av siktede og aktørene.

FORSVARERE: Her er to av Anders Behring Breiviks forsvarere, Vibeke hein Bæra og Geir Lippestad, under det forrige fengslingsmøtet av terrorsiktede. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
FORSVARERE: Her er to av Anders Behring Breiviks forsvarere, Vibeke hein Bæra og Geir Lippestad, under det forrige fengslingsmøtet av terrorsiktede. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

Det er først og fremst hensynet til etterforskningen som ligger til grunn for dette generelle referatforbudet i fengslingsmøter. 

Retten kan imidlertid oppheve referatforbudet helt eller delvis. Det kan retten gjøre enten før rettsmøtet starter eller når det er slutt. Hvis referatforbudet blir delvis opphevet, vil det bli konkretisert hva forbudet gjelder. Ved det forrige fengslingsmøtet av Breivik, 14. november i fjor, opphevet dommeren referatforbudet helt.

Publikum Dagens fengslingsmøte går under åpne dører, som innebærer at publikum kan få være til stede.

103 etterlatte og overlevende, inkludert verger, har denne gangen akkreditert seg til møtet. Det er langt flere enn under forrige fengslingsmøte, 14. november i fjor, som var det første rettsmøtet i saken som ble åpnet for fornærmede, publikum og presse.

Det er dommeren som avgjør om saken skal gå for åpne eller lukkede dører. En vanlig grunn til at fengslingsmøter går for lukkede dører, er hensynet til etterforskningen.

Publikum og presse fordeles på tre ulike saler, og fengslingsmøtet videoverføres til de ulike salene.

Stort presseoppbud 163 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til å følge fengslingsmøtet.

Dette inkluderer flere toneangivende utenlandske medier, inkludert britiske BBC, tyske Der Spiegel og ARD, Radio France og Spanske RNE.

Flere internasjonale nyhetsbyråer som Reuters, AP, AFP og Bloomberg News vil også dekke fengslinga. 24 norske medier ønsker å dekke møtet.

Fengslingsmøter pleier ikke å vare lenge. Det forrige av Breivik varte i om lag en halv time.