Dette skjer med klimaet

Arktis varmes opp i lyntempo, og havet stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FNs klimapanel (IPCC) legger nå fram sin klimarapport. En pressekonferanse i regjeringskvartalet pågår nå.Les hele rapporten her. Sjokkmeldingene står i kø i rapporten, som vil skape stor debatt på flere nivåer. Den skisserer en fullstendig omveltning i forhold til næring, bosetning, kommunikasjon og årstider - og levemåter på jorda generelt. Oppvarmingen av jorda setter spor i hele klimasystemet. Her er hovedfunnene og her kan du lese detaljert om virkningene av den globale oppvarmingen:

• Den globale gjennomsnittstemperaturen forsetter å øke. Arktis varmes opp dobbelt så raskt som gjennomsnittet og vil være isfri om sommeren ved slutten av det 21. århundre, ifølge noen av scenariene. Temperaturen i Arktis økte nesten dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet de siste 100 åra. 11 og de 12 siste åra (1995 - 2006) er blant de 12 vamreste siden målingene starta i 1850.

• Havnivået steg fra det 19. til det 20. århundre, og stigningen går stadig raskere. Økningen i havnivå i det 21. århundre vil være mellom 19 og 58 centimeter. Mesteparten av denne stigningen kommer som et resultat av at havet oppvarmes og dermed utvides. Havnivået har allerede steget fra 1993 til 2003 på grunn av tap av havis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer