<strong>HVIT MÅNED:</strong> En måned uten alkohol kan være svært gunstig for både lever og blodtrykk, ifølge ny studie. I tillegg kan det være bra for dem som vil ned i vekt. Foto:&nbsp;Gregor Fischer/Scanpix
HVIT MÅNED: En måned uten alkohol kan være svært gunstig for både lever og blodtrykk, ifølge ny studie. I tillegg kan det være bra for dem som vil ned i vekt. Foto: Gregor Fischer/Scanpix Vis mer

Dette skjer med kroppen din om du kutter ut alkohol i en måned

- Reduserer leverskader, kolesterol og kroppsvekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny studie fra ved Royal Free Hospital i Hampstead i London konkluderer med at en måneds avbrekk fra alkohol kan ha svært gunstige effekter på helsa.

Professor Kevin Moore ved sykehuset lot seg inspirere av «Dry January», et prosjekt i regi av den ideelle organisasjonen Alcohol Concern, der de oppfordrer om å være alkoholfri hele januar.

Først gjennomførte de et lite eksperiment med 10 deltagere som avsto fra alkohol i januar 2014. Etter en måned hadde deltakerne både gått ned i vekt og fått redusert kolesterolet.

- Verdt milliarder Dette inspirerte forskerne til å utvide eksperimentet, denne gangen med 102 personer, ifølge Daily Mail.

Deltakerne bestod av relativt friske menn og kvinner i 40-åra, ifølge Telegraph.

Alle hadde inntil da drukket mer enn helsemyndighetenes anbefalinger - kvinnene hadde i gjennomsnitt drukket 29 enheter med alkohol i uka, og mennene hadde drukket i gjennomsnitt 31 enheter med alkohol i uka.

Og også denne gangen ble resultatet det samme, ifølge studien.

Etter fire uker hadde deltakerne i gjennomsnitt:

• Redusert sine leverskader med 12,5 prosent
• Redusert insulinresistensen med 28 prosent
• Opplevd vekttap (gjaldt nær sagt alle)
• Redusert kolestrolnivået betraktelig

- Dersom det fantes et medisinsk preparat som kunne redusere blodtrykk og forbedre kolestrolnivået og insulinresistansen på samme måte, ville dette vært et preparat vært milliarder (av kroner), sier professor Kevin Moore ifølge Telegraph.

Anbefalinger Ifølge Statens Institutt for rusmiddelforskning har 17 prosent av den norske befolkning har et risikofylt alkoholforbruk ifølge et kartleggingsinstrument utviklet av Verdens helseorganisasjon.

Norske helsemyndigheter anbefaler at kvinner ikke bør drikke mer enn 3,5 alkoholenheter de dagene man drikker, eller 8 enheter per uke. Anbefalingene for menn er ikke mer enn 5 alkoholenheter de dagene man drikker, eller 13 per uke.

Hvor mange alkoholenheter en mengde alkohol inneholder kan variere veldig, det kommer an på drinkens styrke og størrelse. I følge Nasjonalt folkehelseinstitutt er det mellom 12-15 gram ren alkohol i en norsk standard alkoholenhet.

Ifølge nettstedet Drikk mindre regnes en standard alkoholenhet som:

• En flaske 33cl pils (ca. 4,5 % volumprosent)    
• Et glass 12cl vin (ca. 13,5 % volumprosent)    
• Et glass 7,5cl hetvin (ca. 20 % volumprosent)    
• En drink 4cl brennevin (ca. 40% volumprosent)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer