«Viking Sky»

Dette skjer med «Viking Sky» i dag

Skal taues inn til Molde.

HER KRENGER SKIPET: En av passasjerene om bord på «Viking Sky» filmet dramatikken. Vis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 14-tida lørdag sendte cruiseskipet «Viking Sky» ut Mayday-melding og drev inn mot land i Hustadvika utenfor Fræna langs Møre-kysten.

Skipet hadde mistet motorkraften og fløt inn mot grunna. Skipet klarte etter hvert å få festet ankerkjettinger, og få i gang en motor, slik at de klarte å ta seg utover mot dypere hav igjen.

Ute på dypere hav kunne man lørdag kveld starte evakueringen av passasjerer ved hjelp av helikopter. Søndag morgen er 440 av de drøye 1300 om bord evakuert.

REDDET: - De dro meg opp som en potetsekk, forteller amerikanske Clark, som i natt ble evakuert fra cruiseskipet. Video: Marie Røssland / Nicolai DelebekkVis mer Vis mer

Skal taues av slepebåter

I løpet av natta har skipet fått i gang ytterligere to av motorene , slik at det nå i realiteten går for egen maskin.

To slepebåter har i løpet av natta tatt seg fram til «Viking Sky», og skal i løpet av morgentimene gjøre seg klar for å slepe cruiseskipet inn til Molde, der den skal ta nødhavn. Like før kl. 09 søndag melder Hovedredningssentralen at slepetau er på plass på skipet, og slepingen inn til Molde kan starte.

«Viking Sky» kunne med de tre motorene som nå er i drift ha tatt seg til Molde for egen maskin, men de vil helst ha støtte av slepebåtene.

- I og med at de er usikre på hvorfor maskineriet stoppa, så våger de ikke gå for egen maskin inn til Molde. De vil ha støtte av to båter, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, Eirik Walle.

- Veldig krapp sjø

Søndag morgen kunne ikke Hovedredningssentralen anslå akkurat når slepet ville begynne. Arbeidet med å få festet trossene fra slepebåtene på «Viking Sky» skal etter planen starte ved daggry.

Når man er sikre på at de er festet forsvarlig, vil man sette kursen mot Molde.

Det har vært svært høye bølger og skarp sjø rundt skipet lørdag kveld og natt til søndag.

- Det var veldig krapp sjø. Veldig høy og krapp sjø. Jeg har sett større sjø, men det er den krappeste sjøen jeg har vært borti, fortalte skipssjef Fredrik Synnes på KV Njord, som leder redningsoperasjonen fra sjøen for Hovedredningssentralen, til Dagbladet natt til søndag.

Det var 1300 om bord på skipet da det mistet motorkraften utenfor Møre-kysten. Av dem er 915 gjester og 458 mannskap. De fleste av skipets gjester er amerikanske og britiske statsborgere.

Evakueringen av skipets passasjerer har pågått gjennom hele natta, og tallet på antall evakuerte stiger derfor stadig. Søndag morgen rundt kl. 08.30 opplyste politiet at 397 personer hadde blitt evakuert.

- Evakueringen pågår kontinuerlig fordi kapteinen ønsker det. Båten er under god kontroll. Den har stødig kurs og stødig fart, to–tre knop rett mot været. Tre av fire maskiner går stødig og godt. Situasjonen om bord har roa seg en god del sammenliknet med tidligere i dag, sa redningsleder Walle til Dagbladet like før klokka 03 natt til søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer