Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump stilles for riksrett:

Dette skjer nå

Donald Trump er tiltalt. Nå må han vente til januar og kanskje seinere å få vite sin skjebne.

SE TV LIVE: Siste nytt om riksrettstiltalen Vis mer

«En heksejakt» har president Donald Trump kalt riksrettsprosessen mot ham. Nå er han tiltalt, og er dermed den tredje presidenten som blir formelt tiltalt i en riksrettssak.

I natt gikk et forventet flertall blant Demokratene i Representantenes hus inn for å stille Trump for riksrett for maktmisbruk og obstruksjon av Kongressen.

I den første avstemningen stemte 230 representanter for, mens 197 stemte mot, etter partipolitiske skillelinjer. To demokrater stemte mot riksrett.

Representantene gikk like etter over til å stemme over det andre tiltalepunktet, som handler om at Trump hindret Kongressens undersøkelser ved å nekte å samarbeide. Også i denne avstemningen ble det flertall for riksrett med 229 mot 198 stemmer.

Hva skjer nå?

Nå skal riksrett-spørsmålet endelig avgjøres i Senatet. Det vil trolig foregå i januar, ifølge leder Nancy Pelosi i Representantenes hus, ifølge NTB. Samtidig varslet hun at det kan bli utsatt til etter januar også.

Pelosi sa hun ikke kommer til å forhaste seg med å sende over de to tiltalepunktene til Senatet. Hun vil vente med å se hvordan det øvre kammeret i Kongressen vil håndtere saken.

- Akkurat nå er presidenten tiltalt, sa Pelosi.

Pelosi må sette sammen et team for å gjøre klar saken mot Trump og presentere den for Senatet når tiden er inne.

Gode kandidater er Adam Schiff, leder for etterretningskomiteen, og komitéleder Jerry Nadler, skriver The Guardian. Et annet navn som pekes ut er Justin Amash, som brøt med Republikanerne og er nå uavhengig.

I Senatet skal anklagene som ble framsatt i Representantenes hus, prøves igjen, blant annet med vitneavhør.

HUSET: Representantenes hus stemte onsdag kveld lokal tid for å stille president Donald Trump for riksrett. Saken går nå videre til Senatet, som trolig skal stemme over tiltalepunktene i januar. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
HUSET: Representantenes hus stemte onsdag kveld lokal tid for å stille president Donald Trump for riksrett. Saken går nå videre til Senatet, som trolig skal stemme over tiltalepunktene i januar. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Krever to tredjedels flertall

Akkurat nå tyder alt på at det republikanske senatsflertallet ikke vil dømme presidenten. Det kreves to tredels flertall for en fellende dom.

Demokratene har 47 senatorer av de til sammen 100 senatorene.

Pelosi har uttrykt bekymring for at det republikanske flertallet i Senatet ikke er rettferdig og anklaget ledelsen i Det republikanske partiet for å stå i ledtog med presidenten i håndteringen av saken.

Samtidig nektet hun å svare på hvordan en rettferdig riksrettsgang vil se ut. Republikanernes senatsleder Mitch McConnell har varslet at han vil uttale seg som riksrettsprosessen torsdag.