Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Dette skjer når ingen partier sikrer flertall

Dette betyr et «hengt parlament».

VALG: Partileder De konservative og statsminister Theresa May. Dersom hennes parti ikke sikrer flertall, kan valget ende med et så kalt hengt parlament.  Foto: Reuters / NTB Scanpix
VALG: Partileder De konservative og statsminister Theresa May. Dersom hennes parti ikke sikrer flertall, kan valget ende med et så kalt hengt parlament.  Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prognosene viser at Det konservative partiet vinner, men taper flertallet. Heller ikke Labour får flertall.

Derfor vil valget i Storbritannia ende med et så kalt hengt parlament - hung parliament.

Rent flertall betyr at et parti må ha 326 seter.

Mindretall- eller koalisjonsregjering

Hengt parlament har skjedd før, som 2010. Da dannet De konservative og Liberaldemokratene en koalisjonsregjering.

Årets valg vil ende med at vinnerpartiet enten danner en mindretallsregjering eller danner en koalisjonsregjering med et annet parti.

Hva skjer når resultatene er klare?

Sky News har skrevet en forklaring på hva hung parliament betyr.

De skriver at det kan ta flere uker å danne en ny regjering, så den nåværende regjeringen må sitte fram til forhandlingene er over - dersom det skulle vise seg at De konservative ikke får flertall.

Ifølge Sky News er sannsynligheten liten for at det dannes en koalisjonsregjering etter dette valget. En av grunnene til det er at Liberaldemokratene har uttalt at det ikke er aktuelt for dem å samarbeide med De konservative.

KAOTISK NATT: Jeremy Corbyn mer statsminister Theresa May trekke seg etter det dårlige valgresultatet. Video: AP Vis mer

- De konservative ønsker å samarbeide med Unionspartiet i Nord-Irland, men det gir de ikke flertall. Heller ikke om Labour og Det skotske nasjonalistpartiet inngår samarbeid, har de nok seter til å danne regjering, skriver Sky News.

TV-kanalen mener derfor at det er grunn til å tro at det vil dannes en mindretallsregjering av det partiet som får flest stemmer.

Hva skjer med statsministeren?

Britiske aviser legger ikke skjul på at de er sjokkert over valgdagsmålingen, og flere skriver at nyvalget som statsminister Theresa May kunngjorde i april, var å gamle med sin egen posisjon.

Mange mener hun ikke kommer til å overleve dersom De konservative ikke vinner valget.

- Den største fiaskoen er for May, som bryskt og friskt utlyste nyvalg for å styrke mandatet. Hun kommer ikke til å overleve dette, sa Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, til Dagbladet i går.

Ifølge Sky News er det mangel på tillit som er utslagene for om en statsminister trekker seg.

Ifølge tidligere finansminister George Osborne, vil et dårlig valgresultat for Theresa May bety at hun vil takke for seg som partileder.

- Skulle hun få et dårligere resultat enn for to år siden og få vansker med å danne en regjering, så tviler jeg på om hun vil overleve lenge som leder for Det konservative partiet, sier Osborne, ifølge The Guardian.

Hele Norges coronakart