Høytidelig åpning av Stortinget

Dette skjer når Kong Harald åpner det 164. Storting i dag

Alle tre statsmakter på plass når Kongen åpner Stortinget og leser trontalen.

Den høytidelige åpningen av Stortinget er en sjelden anledning der stortingsrepresentantene, hele regjeringen og kongehuset er samlet i en offisiell seremoni. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ved den høytidelige åpningen av Stortinget er alle stortingsrepresentantene, hele regjeringen og kongehuset tilstede. Også høyesterettsjustitiarius og en delegasjon fra Høyesterett er på plass. Dermed er alle de tre statsmaktene samlet i stortingssalen.

En rekke sivile og militære embetsmenn, det kongelige hoff og andre inviterte gjester er også til stede.

Dronningen og kronprinsen kommer også

Dronningen og kronprinsen deltar også ved åpningen. Når kong Harald med følge kommer til Stortinget på Løvebakken i Oslo sentrum, blir han ønsket velkommen av en deputasjon som består av syv stortingsrepresentanter. Medlemmene av deputasjonen oppnevnes i det konstituerende stortingsmøtet.

Leser trontalen

Under åpningen holder kongen en tale, trontalen, slik Grunnloven foreskriver. Talen er skrevet av regjeringen, og Kongen får talen overlevert av statsminister Erna Solberg. Trontalen forteller om regjeringens planer for det kommende året, og danner grunnlaget for trontaledebatten i Stortinget i morgen.

Tale om rikets tilstand

Etter trontalen leser en av regjeringsmedlemmene beretningen om rikets tilstand. Ifølge tradisjonen er det den yngste statsråden som får denne oppgaven. I år er det dermed firepartiregjeringens sist ankomne, justisminister Jøran Kallmyr (Frp) som får oppgaven. Mens trontalen er skrevet på bokmål, skal talen om rikets tilstand framføres på nynorsk. (kilde: Stortinget.no)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer