Baneheia-saken gjenopptas:

Dette skjer videre i Baneheia-saken

Draps- og voldtektsdømte Viggo Kristiansen (41) får prøvd saken på nytt, har Gjenopptakelseskommisjonen bestemt. Hvordan rettsforhandlingene blir, avhenger av påtalemyndighetene.

DØMT: Draps- og voldtektsdømte Viggo Kristiansen (41) får saken sin behandlet på nytt i domstolen. Dette skjer videre. Foto: NTB
DØMT: Draps- og voldtektsdømte Viggo Kristiansen (41) får saken sin behandlet på nytt i domstolen. Dette skjer videre. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har draps- og voldtektsdømte Viggo Kristiansen (41) forsøkt å få saken sin gjenopptatt. Fire ganger har Gjenopptakelseskommisjonen sagt nei.

Nå, etter en tre og et halvt år lang behandling, gir kommisjonen Kristiansen medhold i sin femte begjæring.

Dermed skal saken på ny opp for domstolen, men hvordan rettsforhandlingene blir, avhenger av påtalemyndighetene.

Til lagmannsretten

Gisle Johnson, tingrettsdommer og medlem av Dommernes mediegruppe, forklarer at det første som skjer videre, er at påtalemyndighetene nå skal vurdere saken på nytt.

- Helt konkret betyr Gjenopptakelseskommisjonens beslutning at saken først kommer tilbake til påtalemyndighetene. De skal nå vurdere saken på selvstendig grunnlag, og deretter legge ned en påstand om frifinnelse eller domfellelse, sier Johnson.

Det er automatikk i at saken kommer opp for den rettsinstansen som felte den rettskraftige dommen, i dette tilfellet en lagmannsrett, forteller tingrettsdommeren videre.

Som Dagbladet skrev onsdag, vil Høyesterett nå peke ut en lagmannsrett hvor saken skal behandles på nytt. Det kan i teorien bli i hvilken som helst av Norges lagmannsretter, med unntak av Agder, hvor Kristiansen ble dømt i 2002.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.