Dette skjuler politiet for Annas familie

Politiet nekter å gi Annas familie anmeldelsen, logger og detaljerte opplysninger om hva de gjorde drapsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvorfor gjorde ikke politiet mer? Dette ønsker jeg å få svar på. De bør gi ut anmeldelsen, logger og en detaljert beskrivelse av hva de gjorde drapsdagen, sier tanta til Anna Medvedeva.

Anna ble drept av ekssamboeren, Mikael Svantesson, 14. oktober 2012.

«Ut ifra den kontakten vi hadde med partene hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare», sa stasjonssjef for drammenspolitiet Øyvind Aas til Dagbladet sist lørdag.

Dette skjuler politiet for Annas familie

13. juli 2012 tok Anna Medvedeva kontakt med politiet etter at hun mente ekssamboeren kidnappet deres felles barn og truet henne på livet. 18. juli anmeldte hun ekssamboeren, Svantesson, til politiet for trusler og vold. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de ikke kontaktet verken ekssamboeren eller Anna etter anmeldelsen.

På tross av gjentatte forespørsler nekter Drammen-politiet å frigi loggen fra Anna Medvedevas første besøk hos drammenspolitiet. Det er Dagbladet som har søkt om innsyn etter de pårørendes ønske.

- Taushetsbelagte opplysninger «Vi kan ikke gi innsyn i politiets logg da dette er et internt register og som inneholder taushetsbelagte personopplysninger», skriver politiinspektør Inge Lise Øverbye i en e-post til Dagbladet.

Også Annas anmeldelse og avhør hos drammenspolitiet nekter politiet å gi de pårørende innsyn i.

STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX
STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX Vis mer

- Hvis de var stolt over hva de hadde gjort hadde de publisert dette for lenge siden. Det er skammelig at vi ikke får innsyn i dette, sier tanta til Anna, som i dag har omsorgen for Annas to år gamle sønn.

Vil ikke frigi dokumentene «Det er nok mer sammensatt enn at den bare gjelder trusler. Jeg skulle gjerne vist dere anmeldelsen og dokumentene så ville dere fått et annet inntrykk», sa Aas til Dagbladet sist lørdag.

Under samtalen med Dagbladet sa han at han ikke kunne frigi dokumentene fordi saken mot Mikael Svantesson ikke er rettskraftig. Men da dommen ble rettskraftig, rett før påsken, nektet fortsatt politiet å frigi avhøret og anmeldelsen.

«Vi kan ikke se at hensynene som eventuelt skulle tale for offentliggjøring kan sette hensynet til taushetsplikten til side», skriver visepolitimester i Telemark politidistrikt, Odd Skei Kostveit, i et brev til Dagbladet. Dagbladet har nå klaget avslaget inn til statsadvokaten.

- Hva gjorde politiet? De pårørende ønsker også å få svar på hva Telemark-politiet gjorde etter at Anna ringte til politiet fra ekssamboeren bagasjerom 14. oktober. Timer senere ble hun drept.

FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Nå har telemarkspolitiet invitert tanta til Anna til et møte i Drammen 23 mai, hvor de ønsker å redegjøre for hva de gjorde for å redde Anna. Tidligere har drammenspolitiet invitert tanta til et lignende møte. Men tanta sier til Dagbladet at hun fortsatt sitter igjen med en rekke spørsmål.

- Jo mer vi finner ut, jo flere spørsmål får vi, sier tanta til Dagbladet.  

Da Anna ringte til politiet 14. oktober, etter at ekssamboeren Mikael Svantesson hadde kidnappet henne, brukte politiet 55 minutter før de kom til stedet hvor Anna ringte fra.

Etter å ha fått kritikk for dette, valgte Telemark politidistrikt å offentliggjøre en logg som viser hva de foretok seg fram til 12.00 14. oktober.

Men Anna ble ikke funnet før 12-tida dagen etter, 15.oktober. Det var Svantesson som forklarte hvor Anna var, etter at han ble pågrepet av svensk politi 3.10, natt til 15. oktober. De pårørende ønsker at politiet redegjør for hva de gjorde for å finne Anna etter 12.00 14. oktober, men det nekter politiet.

«Det foreligger ikke noen samlet framstilling av politiets ulike gjøremål som det kan gis innsyn i. Politiet finner ikke grunnlag for å lage en slik framstilling på bakgrunn av Dagbladets henvendelse», skriver visepolitimester Kostveit til Dagbladet.

- For tidkrevende - Det er rett og slett for tidkrevende å gå gjennom loggen og lage en slik sammenstilling, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær til Dagbladet.

ØNSKER SVAR:  - Hvorfor gjorde ikke politiet mer? Det ønsker jeg å få svar på, sier tanta til Anna Medvedeva. Her sammen med Annas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
ØNSKER SVAR: - Hvorfor gjorde ikke politiet mer? Det ønsker jeg å få svar på, sier tanta til Anna Medvedeva. Her sammen med Annas to år gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Hun sier en slik sammenstilling ville betydd at de måtte nedprioritere annet politiarbeid. Det er mye annen informasjon fra loggen den aktuelle dagen og kvelden, og det er tidkrevende å sile dette ut, forteller Kilvær.

Kilvær sier politiet ønsker å være mest mulig imøtekommende for de pårørende og Dagbladet. Hun har redgjort overfor Dagbladet hva de gjorde 14. oktober 2012. Men detaljene kan hun ikke gi.

- Det ville rett og slett tatt for lang tid, sier hun.

- Vi tok saken på alvor - Det var helt opplagt at det var en kvinne i nød. Det forsto vi fra første stund, sier Kilvær. Hun sier det er mulig å diskutere i etterkant om de burde gjort mer, for eksempel satt opp en veisperring.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Men vi tok saken på alvor og gjorde det vi kunne, sier Kilvær. Hun sier de også sendte ut riksalarm.

- Det er beklagelig, men ofte har ikke politiet mulighet til å komme til stedet før skaden allerede hadde skjedd. Vi er glad for at vi fikk en rask pågripelse siden det var et barn involvert, sier Kilvær.

- Kan du redegjøre detaljert for hva dere gjorde etter 12.00 14 .oktober?

- TAUSHETSPLIKT; «Vi kan ikke se at hensynene som eventuelt skulle tale for offentliggjøring kan sette hensynet til taushetsplikten til side», skriver visepolitimester i Telemark politidistrikt, Odd Skei Kostveit, i et brev til Dagbladet. Foto: ANDERS JØLSTAD/POLITIET
- TAUSHETSPLIKT; «Vi kan ikke se at hensynene som eventuelt skulle tale for offentliggjøring kan sette hensynet til taushetsplikten til side», skriver visepolitimester i Telemark politidistrikt, Odd Skei Kostveit, i et brev til Dagbladet. Foto: ANDERS JØLSTAD/POLITIET Vis mer

- Jeg vil ikke kommentere metodene vi brukte spesifikt, sier politimesteren.

- FOR TIDKREVENDE: - Det er rett og slett for tidkrevende å gå gjennom loggen og lage en slik sammenstilling, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- FOR TIDKREVENDE: - Det er rett og slett for tidkrevende å gå gjennom loggen og lage en slik sammenstilling, sier politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer