Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skremmer de norske politikerne hos begge partiene

Vidar Helgesen (H) og Trine Skei Grande (V) mener noe av retningen amerikansk politikk tar kan være skadelig for Norge. 

PÅ LANDSMØTE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
PÅ LANDSMØTE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Det demokratiske partiets landsmøte går nå inn i sitt siste døgn. Det har vært to snaue uker der USA nærmest har blitt snudd på hodet på grunn av et par politiske møter.

Landsmøtet som er lagt opp for TV-publikummet og tiltrekker seg tusenvis av pressefolk og gjester er ganske annerledes enn hva de norske politikerne som er på besøk er vant til.

- Det er en utrolig opplevelse og veldig annerledes enn norsk politikk. Det som er viktig er imidlertid at det som skjer her har stor betydning. Hvem som vinner det amerikanske presidentvalget har veldig stor betydning for verden og Norge, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til Dagbladet.

HYLLER BIDEN: Visepresident Joe Biden hylles etter kraftfull tale på Demokratenes landsmøte. Biden gikk blant annet til frontalangrep på Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Hillary-tilhengere

Helgesen og Trine Skei Grande er denne uka på et internasjonalt lederseminar i millionbyen Philadelphia, og har fulgt landsmøtet på nært hold hver kveld.

Selv om begge to oppgir at de håper på at Hillary stikker av med seieren, ser de også skremmende tendenser i Det demokratiske partiet.

- Det som skremmer meg litt og som gjør at Sanders likner på Trump er synet på handel mellom land, som gir mulighet for frihandel og næringsutvikling. Det grunnleggende problemet i USA er at politikere over tid har drevet knefall for storindustrien.

- Det har ikke vært noe regulering av arbeidsmarkedet for arbeiderne. Det har kneblet middelklassen, sier Venstre-leder Skei Grande og utdyper:

PUBLIKUM REISTE SEG, GANG PÅ GANG: President Barack Obamas tale rørte demokratene som var til stede under landsmøtet: - Det handler ikke om hva én person kan gjøre for oss. Video: CNN Vis mer

- Etter feige politikere som ikke har tatt den belastninga det er å regulere et arbeidsmarked for å gi folk et ordentlig liv, kommer politikere som prøver å fortelle at problemet ikke er dem, men utlendingene. Det er liksom kinesernes feil at arbeidsmarkedet har blitt så dårlig. De har snudd det på hodet, og burde sørge for å ha regulert arbeidsmarkedet på en god måte gjennom minstelønn og muligheter for å utvikle nye næringer.

Skylder på utlendingene

Og skepsisen er stor i begge partier. På Demokratenes landsmøte er det svært mange som protesterer mot de internasjonale frihandelsavtalene. Partiet uttrykker også mer skepsis til internasjonal handel i sitt partiprogram. Hillary Clinton har blant annet uttrykt at hun er motstander av den mye omtalte TPP. Strengere handelspolitikk har vært en kjernesak for både Sanders og for Donald Trump på den andre fløyen.

GA SIN STØTTE: Bernie Sanders' hjemstat Vermont var siste delstat ut til å lese opp sine stemmer natt til onsdag. Han benyttet så sjansen til å be partiet om å stå samlet rundt Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Trump og Sanders likner i den forstand at de skylder på utlendingene. Det er et skremmende perspektiv for Norge, som er et bittelite land og en stor råvareprodusent. USA med sterke stemmer på begge sider som mener handel er roten til alt ondt, er et viktig eksportmarked for oss, sier hun.

- Det er spesielt med Sanders at han sier han er sosialist og inspirert av Skandinavia. Skandinaviske sosialdemokratiske partier er knallharde frihandelstilhengere. Det er ikke Sanders. De burde studere litt nærmere hva som er åpent sosialdemokrati i våre land hvis de ønsker å følge det, sier Høyre-statsråd Helgesen.

HACKE-OPPFORDRING: - Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sier republikanernes presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

Søsterparti

Høyre har Det republikanske partiet som sitt søsterparti i USA. Denne uka ble de utfordret av SV til å bytte søsterparti, spesielt med Trump som kandidat.

- BEGYNNER Å INNSE AT DET KAN BLI FARLIG: Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, sier at Norge og Europa begynner å innse at Trump faktisk kan bli et problem: - Det ble mer reality enn ordentlig politikk. Video: DBTV Vis mer

- Historisk har Høyre vært søsterparti med begge partier. Det er internasjonale begivenheter som gjør at vi nå er i samme bevegelse som Republikanerne. Men partiet er mer enn Trump, og de plages av at han er kandidat. Vi er bekymret over signalene som kommer om sikkerhets- og utenrikspolitikken fra Trump. Det er ikke signaler som går overens med det republikanere tradisjonelt har stått for, mener han.

- Min åpenbare favoritt er Hillary Clinton. Som klimaminster ser jeg på det som svært viktig at det amerikanske klimalederskapet videreføres. Det er også i verden, Europas og Norges interesse å ha en stødig hånd på utenrikspolitikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!