FREDPRIS: 12. juni 2018 møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Nå er begge på bookmakernes liste over potensielle vinnerkandidater for Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Susan Walsh
FREDPRIS: 12. juni 2018 møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore. Nå er begge på bookmakernes liste over potensielle vinnerkandidater for Nobels fredspris. Foto: AP Photo/Susan WalshVis mer

Dette skriver utenlandske medier om fredsprisfavorittene

I forkant av enhver utdeling av fredsprisen, spekuleres det i internasjonale medier om hvem som vil motta den ærverdige prisen.

Årets fredsprisvinner blir fredag klokka 11 kunngjort på Det Norske Nobelinstitutt. Komiteen offentliggjør aldri lista over de nominerte, men i alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang. Av disse er 216 personer og 115 organisasjoner.

Det ser ut til at mange av de utenlandske mediene som spekulerer på hvem som kan vinne i år, velger å nevne den nordkoreanske lederen Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in først. Disse er også hyppigst nevnt og på topp på bookmakernes liste.

Atomnedrustning

At selveste Kim Jong-un skulle være favoritt for en fredspris ville vært utenkelig for ikke så mange år siden. Han har i en årrekke vært kritisert for brudd på menneskerettighetene og for å lede et av verdens mest undertrykkende regimer. Blant annet The Guardian bemerker at det spørs om komiteen vil gi prisen til Kim.

Men etter formelt å ha vært i krig med hverandre siden 1950, har Nord-Koreas leder og Sør-Koreas president det siste halvåret hatt tre toppmøter. I september inngikk de en rekke nye avtaler som både omhandler sikkerhetsspørsmål og atomnedrustning. Det kan formelt ende den koreanske krigen, som endte i våpenhvile for 65 år siden, skriver USA Today.

Også TIME never de to lederne først, og skriver at Nord-Koreas mange prøveoppskytninger av missiler i 2017 førte til et enda mer anstrengt forhold mellom sør og nord, men at takket være deres ledere, har landene tatt steg mot atomnedrustning.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

«Twitterlederen»

- Trump er favoritt av den samme grunnen som Moon og Kim, skriver TIME.

Trump er nemlig den neste på lista. «Twitterlederen» har gjentatte ganger tatt æren for den positive atmosfæren mellom Sør- og Nord-Korea, skriver The Guardian. I mai sa Trump selv at «alle» mener han fortjener prisen for sin innsats.

Han ble i sommer den første sittende amerikanske presidenten som tok en nordkoreansk leder i hånda da de møttes i Singapore. 18 republikanere skrev til Nobelkomiteen i mai hvor de nominerte Trump for hans arbeid for å ende den koreanske krigen, for atomnedrustningen og for å bringe fred til regionen.

HÅNDTRYKKET: For første gang møtes en amerikansk president og Nord-Koreas leder. Her er håndtrykket mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer

Paven

Ingen pave har noensinne vunnet Nobels fredspris, men pave Frans har vært en favoritt for prisen siden han tiltrådte i 2013, skriver TIME. Samme året ble han kåret til« Årets person» av magasinet.

SNAKKER UT: Siden 1950-tallet skal 300 romersk-katolske prester i Pennsylvania ha misbrukt over 1000 barn. Her snakker noen av dem ut. Video: WHP via CNN Vis mer

Men 2018 har vært et vanskelig år for paven, da han ble kritisert for sin håndtering av overgrepsskandaler i Irland, USA og Chile.

Under pavens besøk i Irland i august, har irske ofre for presters overgrep uttrykt skuffelse over pavens gjentatte beklagelser og etterlyst at ordene følges av handling.

En meningsmåling utført av CNN i september viser at bare 48 prosent av amerikanerne er positive til paven, i motsetning til samme måling fra 2013, hvor 72 prosent var positive.

PAVEN: Pave Francis har tidligere vært favoritt til prisen, men han blitt kritiser for sin håndtering av overgrepskandaler i blant annet Irland. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
PAVEN: Pave Francis har tidligere vært favoritt til prisen, men han blitt kritiser for sin håndtering av overgrepskandaler i blant annet Irland. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer

Flyktningarbeid

Borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) står på lista hos både USA Today og The Guardian og TIME. Organisasjonen har saksøkt myndighetene på vegne av over 2000 barn som ble separert fra sine foreldre på den amerikanske grensen. På grunn av søksmålet, beordret en føderal dommer myndighetene om å gjenforene barna med sine familier.

Hundrevis av flyktninger i kø for å sette i gang registreringsprosessen ved et senter for flyktninger og asylsøkere i Berlin. Bildet er tatt i 2015. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Hundrevis av flyktninger i kø for å sette i gang registreringsprosessen ved et senter for flyktninger og asylsøkere i Berlin. Bildet er tatt i 2015. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) jobber for å hjelpe de som flykter fra krig og forfølgelse rundt om i verden. UNHCR har fått fredsprisen to ganger tidligere, i 1954 og 1981. I 2017 ble drøyt 16 millioner mennesker drevet på flukt. Det utgjør om lag 44.400 hver dag.

Også den tyske kansleren Angela Merkel er en mulig kandidat. Merkel, som til tross for politisk press, åpnet Tysklands grenser og tok imot hundretusenvis av flyktninger da flyktningstrømmen var på topp i 2015.

Hjelper kvinner i Kongo

Dr. Denis Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo. Mukwege nevnes også som en favoritt av The Guardian.

Både PRIO-direktør Henrik Urdal og Norges fredsråd har den kongolesiske gynekologen på lista over sine favoritter