Dette slimet danser i verdensrommet

Men nei, NASA-forskerne gjør ikke dette bare fordi det er gøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et eldgammelt nerde-triks er å imponere med ikke-newtonsk væske. Ved hjelp av litt forstyrrelse, som lydbølgene fra en høytaler, kan trikset bli en suksess både til hverdags og fest.

Tydeligvis også ute i verdensrommet. Greia med ikke-newtonsk væske er at væskens konsistens vil forandre seg avhengig av hva slags forstyrrelser den utsettes for. Forstyrrelsene kan da være lydbølger, eller at noen rører i det med en pinne.

Væsken kan gå fra å være tynn til tykk eller motsatt vei. Ketchup er et godt eksempel på en væske som er tykk når den holder seg i ro, men som blir flytende når den forstyrres av at noen dunker på flasken.

I show-sammenheng er trikset mest vellykket når man går fra tynnflytende væske til en tjukkere masse. Ved bruk av for eksempel en høytaler vil væsken da oppføre seg som en slags dansende slimklump, som hele tiden forandrer konsistens på grunn av de skiftende lydbølgene.

Dette er utført tusen ganger her nede på jorda, men astronauten Don Pettit ville sjekke hvordan væsken oppfører seg ute i verdensrommet.

Han er på Den internasjonale romstasjonen og i videoen over kan du se hvordan han bruker PC-ens høytalere til å se hvordan ikke-newtonisk væske oppfører seg i vektløs tilstand.

Pettit kommer til å gjennomføre en rekke eksperimenter ute i rommet i tida framover i et samarbeid med den amerikanske fysikkforeningen. På nettsida til prosjektet kan du også prøve deg på astronautens utfordringer.