Dette spør de unge om

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hei, jeg er en jente på ti år som har noen gutter i klassen som sier de har voldtatt noen, hva betyr det?

Å voldta noen er en grusom handling. Den vanligste formen for voldekt er er å presse en stiv guttetiss opp i jentetissen uten at jenta vil det selv. For å få til dette kan flere gutter eller menn voldta en jente sammen. Voldtekt må anmeldes til politiet, slik at guttene eller mennene får straff for det de har gjort. Jenta har ingen skyld.

- Jeg er en gutt på 14 år som voldtok hun jeg er sammen med sist helg. Jeg føler meg så dum. Hva kan jeg gjøre?

Så fint at du vil forsøke å ta ansvar for det du har gjort. Ta kontakt med henne og bli enige om hva som skal skje videre. Hun kan også ha blitt gravid, så det må dere finne ut snarest mulig. Dere kan få adresse til et krisesenter eller en lege som passer. Du kan bli anmeldt til politiet for det du har gjort, så skynd deg og ordne opp i situasjonen.

- Jeg er en gutt på 16 år som var sammen med ei jente på fest. Vi hadde drukket ganske mye begge to, spesielt hun. Vi lå sammen, men jeg tror at hun var så full at hun ikke merket det. Har jeg voldtatt henne da?

Som en god regel forsøker vi på Suss å oppfordre folk til å ha kontakt med hverandre når de har sex sammen; både før, under og etterpå. Mangel på kontakt fører til utrygghet og manglende evne til å finne ut hva den andre setter pris på, og hvor langt partner ønsker at dere skal gå. Å ha samleie med ei jente som er nærmest bevisstløs er noe du burde ha unngått, og kan da umulig ha vært noe spesielt? Dere har begge ansvar for hva dere gjør - også når dere er beruset. Du bør ta kontakt med henne og få høre hennes versjon av opplevelsen for å få svar på spørsmålet ditt.

- Synes du at jeg burde la en gutt fingre meg?

Det er det bare du som kan bestemme. Hvis du ikke vet om du har lyst så skal du la være. Jeg synes du skal bli kjent med din egen kropp først. Lær deg å onanere og finn ut hva du synes er deilig før du slipper andre til.

- Jeg er en jente på 15 år som ikke vil ligge med typen min, men han sier at han vil.

Du får holde på ditt. Respekterer han ikke det, er han for umoden for deg.

- De andre i klassen kaller meg «hore» fordi jeg ligger med mange gutter, er jeg det?

Ordet hore blir først og fremst brukt på jenter som tar betaling for å ligge med menn. Hore brukes også i andre sammenhenger som et skjellsord. For eksempel kan man kalle jenter hore hvis man tror at de er seksuelt veldig aktive, slik som du beskriver at du er. Det skal ofte svært lite til før jenter får et slikt rykte. Du bør snakke med noen voksne du stoler på, slik at du får hjelp til å gjøre det beste ut av den situasjonen du har havnet i.

- Jeg er en jente på 13 år som ligger sammen med halvbroren min som er 15 år. Vi synes begge det er deilig, men vi vet ikke helt hva som kan skje hvis vi blir oppdaget?

At søsken har et seksuelt forhold er ikke uvanlig. I barndommen leker vi jo mange spennende sexleker sammen med andre barn, også søsknene våre. Dere har derimot blitt såpass store at dere for eksempel kan lage barn sammen om dere gjennomfører et samleie. Folk i nær slekt bør ikke lage barn sammen fordi de da kan få et misdannet barn. I Norge har vi lover som sier at mennesker i nær familie ikke skal ha sex sammen, det gjelder for deg og broren din også. Dere risikerer ingen straff, men familie og venner kan jo bli sjokkert og finne på mye rart om dere blir oppdaget. Hvis dere har sterke følelser for hverandre, bør dere forsøke å holde dere vekk fra hverandre, for dere har ikke noen framtid sammen uansett. Det vil være å leve et liv i hemmelighet, med stadig frykt for å bli oppdaget.

- Hei, jeg er en jente på 12 som lurte på noe... Jeg var sammen med en gutt på 18 sist helg, vi brukte ikke kondom. Jeg er egentlig ikke så interessert, men han sa at jeg ikke burde rote med andre fordi han antakelig hadde smittet meg med hiv - hva synes du at jeg skal gjøre?

Først og fremst må du finne en voksen du kan snakke med. Både lege og helsesøster har taushetsplikt og kan også hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine om det som har skjedd. Selve hiv-testen er gratis, spør alltid på forhånd om det koster noe å gå til legen. Det er viktig for han som er hiv-positiv å få hjelp til å leve med problemene sine, og unngå å smitte andre. Dette kan du snakke med legen din om. Du må få hjelp til å finne ut om du er smittet, det vil ta en tid og du må ikke ha samleie med noen i den tida. Du vil i løpet av tre måneder få utslag på om du er smittet eller ikke. Du kan være nær mennesker, klemme og kose, spise og drikke sammen med andre som før. Ring oss tilbake innen uka har gått om du ikke har fått hjelp.

Kilde: Suss-telefonens hjemmesider på nettet.