VILLE BLI EN PERFEKT RIDDER: Men ifølge den britiske historikeren Piers Paul Read ville de opprinnelige tempelridderne vært helt forskrekket over Anders Behring Breiviks handlinger. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VILLE BLI EN PERFEKT RIDDER: Men ifølge den britiske historikeren Piers Paul Read ville de opprinnelige tempelridderne vært helt forskrekket over Anders Behring Breiviks handlinger. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Dette står det røde korset for

- De opprinnelige tempelridderne ville vært forskrekkede. De var gudfryktige, troende folk, sier historiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder av forsida til terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest, har gått verden rundt den siste uka. Forsida prydes av et rødt kors, som også går igjen i 32-åringens selvkomponerte uniform.

Teksten inne i manifestet er også dekorert med bilder av sverdsvingende riddere kledd i rustning og kapper med det røde korset. Dette er kjent fra historien om middelalderridderne som forsvarte kristne pilegrimer på vei til det hellige land.

Breivik påstår selv å være medlem av en internasjonal organisasjon ved navn Knights Templar, eller Tempelridderordenen på norsk. Ifølge den britiske historikeren og forfatteren Piers Paul Read, har Breivik fullstendig misforstått ideene de opprinnelige tempelridderne sto for, melder CNN.

- Misforstått Disse ridderne dekorerte seg med det røde korset når de kjempet religiøse kriger under korstogene. Den røde fargen representerte blodet til kristne martyrer.

Ifølge Read ville dagens tolkninger av korsfarernes mål ikke blitt godtatt av de originale tempelridderne.

- De ville vært forskrekkede. De var gudfryktige, troende folk, sier Read.

TATT: Ifølge meksikanske myndigheter er disse mennene medlemmer av Los Caballeros Templarios, et narkotikakartell som har brutt ut fra La Familia. Fra venstre: Gabriel Mejia Flores, Jairo Lopez Mendoza, Jaime Francisco Leyva Merlos, Juan Carlos Leyva Merlos, Raul Mejia Flores og Gerardo Gomez Mejia. Bildet ble tatt 22 juni. Foto: AP Photo/Miguel Tovar/Scanpix
TATT: Ifølge meksikanske myndigheter er disse mennene medlemmer av Los Caballeros Templarios, et narkotikakartell som har brutt ut fra La Familia. Fra venstre: Gabriel Mejia Flores, Jairo Lopez Mendoza, Jaime Francisco Leyva Merlos, Juan Carlos Leyva Merlos, Raul Mejia Flores og Gerardo Gomez Mejia. Bildet ble tatt 22 juni. Foto: AP Photo/Miguel Tovar/Scanpix Vis mer

Read har skrevet historieboka «The Templars». Ifølge ham var middelalderens riddere på 1100 til 1300-tallet en religiøs organisasjon som beskyttet kristne pilegrimer mot muslimer og røvere.

Ridderne kom for det meste fra Vest-Europa, og sverget til et liv i fattigdom, ifølge Read. Etter hvert fikk de likevel penger og eiendom, og Tempelridderordenen ble en rik organisasjon. Den ble oppløst av paven i 1312 etter at den franske kongen beskyldte dem for djeveldyrking og vranglære. Den siste lederen ble brent på bål.

- Ikke terrorister Historien om ridderne lever videre i populærkulturen, blant annet i filmer og bøker som «Da Vinci-koden». Anders Behring Breivik har tydeligvis latt seg fascinere av middelalderens korsfarere. I manifestet sitt skriver han at han jobber med å bli den perfekte ridder. For å bli dette må han redde Europa fra multikulturalisme.

Ifølge førsteamanuensis ved California University of Pennsylvania, Paul Crawford, viser slike utsagn en klar misforståelse av det tempelridderne sto for.

- De var soldater. De konfronterte islam på slagmarkene og islam kjempet tilbake. Så vidt jeg vet utførte de aldri massakrer mot uvæpnede personer, sier han til CNN.

- De var ikke terrorister, og ville ikke godkjent dette.

Meksikansk narkotikabande De siste årene er det ikke bare Anders Behring Breivik som har tatt det gamle symbolet i bruk. Det røde korset finnes også på hvite kapper hos en meksikansk narkotikabande, ifølge CNN.

MANIFESTET: Dette bildet av forsida på Anders Behring Breiviks manifest har gått verden rundt den siste uka. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Scanpix
MANIFESTET: Dette bildet av forsida på Anders Behring Breiviks manifest har gått verden rundt den siste uka. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/Scanpix Vis mer

Meksikanske myndigheter jakter for tida på en bande som også har tatt tempelriddernavnet og kaller seg Los Caballeros Templarios. De driver utpressing, og halshugger og lemlester mennesker de har kidnappet, ifølge nyhetskanalen.

Banden dukket opp på offentlighetens radar tidligere i år, da de hang opp bannere hvor de sverget å beskytte innbyggerne i den meksikanske staten Michoacan.

Myndighetene har funnet en slags bibel for de meksikanske «Tempelridderne», som viser at de kan ha en tilknytning til narkokartellet La Familia.

- Med dette navnet demonstrerer de at de er modige og tapre, og samtidig sjenerøse, sier George W. Grayson, professor ved College of William & Mary.

Skjuler grusomheter Ifølge Grayson bruker de religion som grunnlag for rekruttering.

- De tror at de er ett med Herren selv om de halshugger folk og skjærer beskjeder inn i kroppene til motstanderne, sier han til CNN.

DEN MEKSIKANSKE RIDDERBIBELEN: Narkotikakartellet Los Caballeros Templarios' bok er printet av profesjonelle. Ifølge boka, som beskriver hvordan man skal oppføre seg, står det at kartellet kjemper en krig mot tyranni og urettferdighet. Foto: AP Photo/Marco Ugarte/Scanpix
DEN MEKSIKANSKE RIDDERBIBELEN: Narkotikakartellet Los Caballeros Templarios' bok er printet av profesjonelle. Ifølge boka, som beskriver hvordan man skal oppføre seg, står det at kartellet kjemper en krig mot tyranni og urettferdighet. Foto: AP Photo/Marco Ugarte/Scanpix Vis mer

Ifølge Paul Crawford får de originale tempelridderne en aura av glamour og mystikk på grunn den dramatiske slutten for organisasjonen og ideene deres.

- Narkotikabanden og morderen forsøker å skjule grusomheten i det de har gjort bak glamouren og idealene til denne religiøse organisasjonen, sier Crawford til CNN.

RIDDERKAPPER: Meksikanske myndigheter fant disse ridderkappene med det karakteristiske røde korset på en treningsleir i byen Santa Gertrudis i Mexico. Det nye narkotikakartellet Los Caballeros Templarios, eller Tempelridderne på norsk, skal ha splittet fra kartellet La Familia. Foto: AP Photo/Scanpix
RIDDERKAPPER: Meksikanske myndigheter fant disse ridderkappene med det karakteristiske røde korset på en treningsleir i byen Santa Gertrudis i Mexico. Det nye narkotikakartellet Los Caballeros Templarios, eller Tempelridderne på norsk, skal ha splittet fra kartellet La Familia. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer