Dette står det røde korset for

- De opprinnelige tempelridderne ville vært forskrekkede. De var gudfryktige, troende folk, sier historiker.

VILLE BLI EN PERFEKT RIDDER: Men ifølge den britiske historikeren Piers Paul Read ville de opprinnelige tempelridderne vært helt forskrekket over Anders Behring Breiviks handlinger. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VILLE BLI EN PERFEKT RIDDER: Men ifølge den britiske historikeren Piers Paul Read ville de opprinnelige tempelridderne vært helt forskrekket over Anders Behring Breiviks handlinger. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bilder av forsida til terrorsiktede Anders Behring Breiviks såkalte manifest, har gått verden rundt den siste uka. Forsida prydes av et rødt kors, som også går igjen i 32-åringens selvkomponerte uniform.

Teksten inne i manifestet er også dekorert med bilder av sverdsvingende riddere kledd i rustning og kapper med det røde korset. Dette er kjent fra historien om middelalderridderne som forsvarte kristne pilegrimer på vei til det hellige land.

Breivik påstår selv å være medlem av en internasjonal organisasjon ved navn Knights Templar, eller Tempelridderordenen på norsk. Ifølge den britiske historikeren og forfatteren Piers Paul Read, har Breivik fullstendig misforstått ideene de opprinnelige tempelridderne sto for, melder CNN.

- Misforstått Disse ridderne dekorerte seg med det røde korset når de kjempet religiøse kriger under korstogene. Den røde fargen representerte blodet til kristne martyrer.

Ifølge Read ville dagens tolkninger av korsfarernes mål ikke blitt godtatt av de originale tempelridderne.

- De ville vært forskrekkede. De var gudfryktige, troende folk, sier Read.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer