Dette stedet hadde den varmeste septemberdagen

Og et annet sted har hatt den kaldeste - til nå.

VARMEST:  Denne kommunen har hatt den varmeste septemberdagen i 2014. Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
VARMEST: Denne kommunen har hatt den varmeste septemberdagen i 2014. Foto: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At det har sneket seg en og annen solstråle inn mellom tustene på trønderbarter i september, bør trolig ikke bestrides. I Midt-Norge har temperaturene så langt i september vært på mellom 1,5 og tre grader over normalen, opplyser Meteorologisk institutt. 

- Kun 22., 23. og 24 september har vært under normaltemperatur, forteller klimaforsker Jostein Mamen. 


  Varmest i Norge I Trondheim i Sør-Trøndelag har temperaturene vært på 2,8 grader over normalen, men det er nordtrønderne som kan smykke seg med varmerekorden. 

- Det varmeste som har vært målt i Norge i september er 24,8 grader den 7. september. Den rekorden deles mellom Kvithammar og Værnes, som begge ligger i Stjørdal kommune, forteller Mamen. 

Med all sannsynlighet blir den toppmålinga stående siden Norge nå er på vei inn i oktober, men fortsatt er det varmt for årstida. 

  Varmt i Sør-Norge Den rekordvarme sommeren har i store deler av landet gått over i en varm og god høst. Til nå i september har temperaturen i hovedstaden hatt et snitt på 13,3 grader. 

- Normaltemperaturen i Oslo er i overkant av ni grader. Østlandet går nå månedsskiftet i møte med temperaturer på 15 til 16 grader på dagtid og seks til syv grader på nattetid. Det betyr at Oslo i snitt ligger på omtrent to grader over normalen, sier langtidsmeteorolog Marit Helene Jensen ved meteorologisk institutt. 

Den høyest målte temperaturen i Oslo i september så langt, er 22,4 grader den 3. september.  

Også Bergen går månedsskiftet i møte med temperaturer som er to og en halv grad over normaltemperaturer for årstiden. Snittemperatur på 10 grader gjennom døgnet er fasiten for vestlandshovedstaden. 

- Det er varmere i Sør-Norge nå på grunn av vindretningen. Vinden kommer fra rett sør nå, sier Jensen. 


  Varmt og kaldt i nord I Tromsø er temperaturene rundt normalen for årstiden, etter at nordlendingene fikk en varm start på september. 

Andre steder i Nord-Norge har det imidlertid vært bitende kaldt. En syv timers kjøretur fra Tromsø nært finskegrensa, ligger Karasjok. 

- Dette er kommunen som har hatt den kaldeste målingen i september - så langt - med en måling på - 9,4 den 20. september, forteller Jostein Mamen. 

  Mildt i tiden fremover Men i sør blir det mildt fremover. På 10-dagersvarslet på Yr.no meldes det mellom 10 og 14 grader i hovedstaden, med vekslinger mellom sol, opphold og nedbør. 

Også på Vestlandet blir det mildt. I Bergen vil temperaturene også ligge fra 10 grader og oppover i samme periode, men bergenserne må imidlertid - ikke uventet - regne med betydelig mer nedbørsvann i utepilsen enn hva som er tilfellet på østlandet.

I Trondheim meldes det derimot ikke regn i det hele tatt, og opp mot 15 grader de neste 10 dagene. Bor du i Tromsø, får du mellom fem og 10 grader og for det meste opphold.

Rekordene Hvis du synes det er morsomt med «fun facts», så kan nettleksikonet Wikipedia opplyse om at den laveste målte temperaturen i Norge i September ble målt til minus 16,5 grader. Datoen er 30.september 1928, og stedet er Dividalen i Troms.

Den høyeste er pluss 28,5 på Austad i Aust-Agder 2. september 1906