ØNSKET OMSORGEN: — Jeg ble kontaktet av barnevernet og fortalt om hjemmesituasjonen hans. Det ble klart for meg at jeg ønsket å overta omsorgen. Men jeg kom ingen vei, moren ble likevel tildelt omsorgen. Det var ikke noe mer jeg kunne gjøre, sier faren til Anders Behring Breivik. 
Foto: Expressen
ØNSKET OMSORGEN: — Jeg ble kontaktet av barnevernet og fortalt om hjemmesituasjonen hans. Det ble klart for meg at jeg ønsket å overta omsorgen. Men jeg kom ingen vei, moren ble likevel tildelt omsorgen. Det var ikke noe mer jeg kunne gjøre, sier faren til Anders Behring Breivik. Foto: ExpressenVis mer

- Dette stemmer ikke, her er det mye feil

Faren til Anders Behring Breivik reagerer på den rettspsykiatriske erklæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet møtte en sterkt preget Jens David Breivik hjemme i Frankrike. Det er over 10 år siden han sist hadde kontakt med sønnen  Anders Behring Breivik.

- Jeg har tenkt en del på det, men er usikker og har ikke bestemt meg ennå. Dette må jeg vurdere nøye, sier Jens David Breivik (76) til Dagbladet.

Da han får vite detaljer om hva som kommer fram i den rettspsykiatriske erklæringen, som ble lagt fram tirsdag i forrige uke, reagerer han på at både han selv og familieforholdene blir framstilt på en gal måte.

- Dette stemmer ikke, her er det mye feil. Men jeg vil ikke gå nærmere inn på hva jeg mener med det, sier Breivik, som avviser at det var han som brøt kontakten med sønnen da han var i tenåra.

- Gikk sine egne veier
I manifestet slår Anders Behring Breivik fast at faren ikke ville ha noe mer med ham å gjøre etter at han ble arrestert for tagging ved to anledninger. Før 1995 hadde far og sønn jevnlig kontakt. Den terrorsiktede besøkte faren i utlandet ved flere anledninger. De to har ikke hatt noe kontakt de siste ti åra.
- Så enkelt var det ikke. Han gikk sine egne veier. Det gjaldt taggingen, men også at han fikk helt nye venner. Det er vanskelig å forklare hvorfor bruddet skjedde, men det var ikke noe jeg ønsket, sier faren, som forteller at han ville ha kontakt med sønnen sin i alle disse årene, men at det var 32-åringen selv som holdt avstand.

- Tøff tid Tida etter terrorangrepene 22. juli har vært tung, innrømmer Jens David Breivik. I dagene etter angrepet ble han ringt ned av norsk og utenlandsk presse. Journalister og fotografer fra hele verden beleiret området foran huset hans. Det blinker rødt fra en helt ny alarm foran den høye porten.

I den støvete, rolige landsbyen i Sør-Frankrike, har 76-åringen slått seg ned sammen med kona. Siden mai har de bodd tilbaketrukket blant epletrær og vinranker. Paret har ingen planer om å reise tilbake til Norge.

- Det har heldigvis roet seg litt nå, men fortsatt er dette tøft. Det har vært en slitsom tid, naturlig nok. Jeg har hatt mye å tenke på. Det er nok vanskelig for folk å sette seg inn i hvordan vi har det. Vi har ikke hatt det greit, sier han til Dagbladet.

Ville ha omsorgen Selv har han tenkt mye på om ting kunne vært annerledes i dag dersom han hadde vært en større del av livet til sønnen i oppveksten.

Da Anders Behring Breivik var tre-fire år, ble barnevernet koblet inn på grunn av flere bekymringsmeldinger. Psykologene mente den gangen at den lille gutten var i ferd med å få «en alvorlig skjevutvikling». Det ble besluttet at han skulle bo i fosterhjem en periode, men dette ble aldri noe av.

IDYLL: Her, i en liten landsby i Sør-Frankrike, bor Jens David Breivik, far til terrorsiktede Anders Behring Breivk. Foto: Håkon Eikesdal
IDYLL: Her, i en liten landsby i Sør-Frankrike, bor Jens David Breivik, far til terrorsiktede Anders Behring Breivk. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I stedet ble han boende hos sin mor og storesøster. Faren bodde på den tida i London.

- Jeg ble kontaktet av barnevernet og fortalt om hjemmesituasjonen hans. Det ble klart for meg at jeg ønsket å overta omsorgen for sønnen min og ta ham med meg til London. Men jeg kom ingen vei, moren ble likevel tildelt omsorgen. Det var ikke noe mer jeg kunne gjøre, sier han.

Faren ville gå rettens vei for å få omsorgen for Anders Behring Breivik, men det ble inngått forlik før saken kom så langt.

- Det er jo umulig å si, men jeg har gjort meg opp en del tanker om hvordan ting kunne ha vært hvis jeg hadde fått omsorgen den gangen, sier 76-åringen.

Stoler på psykiaterne Han synes det er vanskelig å bedømme hvorvidt psykiaternes konklusjon om at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren er riktig.

- Noe er åpenbart galt med ham. Et normalt menneske ville aldri foretatt seg den slags handlinger. Jeg har full tiltro til at de har kommet fram til rett konklusjon, sier faren. Som likevel stiller seg undrende til at psykiaterne mener at Anders Behring Breivik har så dårlig funksjonsevne at han ikke kan fungere normalt i hverdagen.

- Han klarte nå hvert fall å planlegge og gjennomføre terrorangrepene, da. Men jeg er ingen psykolog, så det er vanskelig å vite mer om hva som ligger i denne diagnosen. Faren merket aldri at noe var galt med sønnen fram til de brøt kontakten.

- Han var et normalt barn. Litt stille og sær, holdt seg litt for seg selv. Men det var ingenting vi var bekymret for den gangen. I ungdomstida var han også litt tilbakeholden og ikke særlig meddelsom. Men mange er jo slik i tenåra, sier han.

SKJUL:Bak en høy port i Sør-Frankrike lever Jens David Breivik, den terrorsiktedes far, tilbaketrukket sammen med sin kone. Han håper nå at pressen kan la ham være i fred. Foto: Håkon Eikesdal
SKJUL:Bak en høy port i Sør-Frankrike lever Jens David Breivik, den terrorsiktedes far, tilbaketrukket sammen med sin kone. Han håper nå at pressen kan la ham være i fred. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I helga besluttet norsk påtalemyndighet å avhøre Anders Behring Breiviks far i nær framtid.

- Jeg har ikke hørt noe ennå. Jeg stiller selvsagt opp dersom de ber meg om det, men tror ikke jeg har noe særlig interessant å tilføre saken, sier han.

PARANOID SCHIZOFREN: Faren synes det er vanskelig å bedømme hvorvidt psykologenes konklusjon om at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren er riktig. — Noe er åpenbart galt med ham. Et normalt menneske ville aldri foretatt seg den slags handlinger, sier Jens David Breivik. Foto: Foto: Politiet
PARANOID SCHIZOFREN: Faren synes det er vanskelig å bedømme hvorvidt psykologenes konklusjon om at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren er riktig. — Noe er åpenbart galt med ham. Et normalt menneske ville aldri foretatt seg den slags handlinger, sier Jens David Breivik. Foto: Foto: Politiet Vis mer