- Dette stemmer ikke med virkeligheten, sier overlege

Sjokktall på Kongsvinger sykehus: Av femti dødsfall kunne halvparten vært forebygget.

<strong>- ANALYSEN ER EN SKANDALE:</strong> Overlege ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger John Arne Sparby, mener metoden bak sjokkanalysen ikke er valide i Norge. - 80 prosent av de døde var forventede dødsfall, sier han. Foto: Anita Arntzen&nbsp;
- ANALYSEN ER EN SKANDALE: Overlege ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger John Arne Sparby, mener metoden bak sjokkanalysen ikke er valide i Norge. - 80 prosent av de døde var forventede dødsfall, sier han. Foto: Anita Arntzen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONGSVINGER/OSLO (Dagbladet): I en analyse utført av Kongsvinger sykehus framkommer det meget urovekkende funn, som førte til at sykehuset nå har innført flere strakstiltak.

Har du tips? Ring oss på 2400 0000, send SMS/MMS til 2400 eller send epost til 2400@db.no

I et brev til Fylkesmannen i Hedmark, datert 8. juli, skriver Sykehuset Innlandet: «Analysen viser at i underkant av 60 % av dødsfallene potensielt kunne vært forebygget (8 % høy, 32 % viss og 18 % liten grad).»

Overlege ved Kongsvinger sykehus, John Arne Sparby, mener resultatene er surrealistiske og ikke kan stemme med virkeligheten.

- Sykehuset får svi, og vi som jobber her får svi, sier Sparby til Dagbladet.

Han forteller at pasienter og pårørende er nervøse, og at ansatte har mistet nattesøvnen på grunn av resultatene i analysen.

<strong>- SVÆRT ALVORLIG:</strong> - Ved enkelte sykehus har våre resultater vært lave under den nasjonale kvalitetsindikator «30-dagers overlevelse». Her kom både Gjøvik og Kongsvinger sykehus dårlig ut, sier fagdirektør Toril Kolsås. Foto: Anita Arntzen.&nbsp;
- SVÆRT ALVORLIG: - Ved enkelte sykehus har våre resultater vært lave under den nasjonale kvalitetsindikator «30-dagers overlevelse». Her kom både Gjøvik og Kongsvinger sykehus dårlig ut, sier fagdirektør Toril Kolsås. Foto: Anita Arntzen.  Vis mer

Overlege kritisk til analysen

Sparby hevder at både metoden og fremgangsmåten bak analysen ikke er valid for norske forhold.

- At 60 prosent av de dødsfallene kunne vært forebygget er surrealistisk og absurd, sier Sparby.

- Legenes egne synspunkter er ikke blitt hørt, og Fylkeslegen har også truffet sine konklusjoner, uten å forhøre seg med legene, sier Sparby og kaller analysen en skandale.

- 80 prosent av de 50 dødsfallene var forventede dødsfall. Det var dokumentert at det ikke skulle startes gjenopplivning og behandling av dem. Disse 80 prosentene, er tatt med i undersøkelsen, noe som gir et helt feil bilde, mener Sparby.

Fylkeslege: - Turnusleger fikk for mye ansvar

I Fylkesmannens svar til sykehuset står det:

«Det dreier seg også om mangelfull dokumentasjon. Vi vurderer denne overdødeligheten som en en betydelig kvalitetsbrist på helsetjenesten som tilbys og som kan ha store konsekvenser for pasientene».

Assisterende fylkeslege i Hedmark, Sissel Bergaust, sier til Dagbladet at de gjennomgående feilene var at turnuslegene fikk for mye ansvar og at pasientene ikke fikk møte en spesialist eller en erfaren lege ved mottak.

Dette kjenner overlegen seg heller ikke igjen i.

- Hvis en pasient møter en turnuslege, og turnuslegen er usikker på diagnostisering, ringer de bakvakta. Det har de gjort i alle år og det har vært stående ordre. Bare en brøkdel av pasientene trenger spesialister umiddelbart, sier Sparby.

<strong>LOKALSYKEHUS:</strong> Dagbladet møter foreldreparet Christian Melum (27) og Stine Mari Pedersen (26) utafor sykehuset. Pedersen fødte på sykehuset, og har nå vært inne til sjekk.&nbsp;<span style="line-height: 1.5;">- Vi er bare fornøyde med sykehuset, sier Pedersen, som synes det er fint å ha lokalsykehus, og hun håper ikke det blir lagt ned. Foto: Anita Arntzen</span>
LOKALSYKEHUS: Dagbladet møter foreldreparet Christian Melum (27) og Stine Mari Pedersen (26) utafor sykehuset. Pedersen fødte på sykehuset, og har nå vært inne til sjekk. - Vi er bare fornøyde med sykehuset, sier Pedersen, som synes det er fint å ha lokalsykehus, og hun håper ikke det blir lagt ned. Foto: Anita Arntzen Vis mer

På bunnlista i mange år

Sykehuset i Kongsvinger har i flere år kommet dårlig ut på Folkehelseinstituttets kvalitetsindikatorer, som er knyttet til «30 dagers totaloverlevelse». Overlege Sparby sier at Kongsvinger sykehus, som alle andre sykehus, har hatt uheldige hendelser.

- Og de tar vi veldig alvorlig. Klart at vi gjør feil, men dårlige er vi ikke, sier Sparby, som har jobbet ved sykehuset i over 30 år.

Han påpeker at sykehuset bare ligger litt under snittet på Folkehelseinstituttets kåring.

Mening: Sannheten om prosessen

- Noen må ligge under snittet og noen over, sier Sparby, som også viser til at sykehuset ligger i et distrikt med lav utdanning, mye røyking, høy alder og mye overvekt.

- En anbefalt metode

Fagdirektør ved Innlandet Sykehuset, Toril Kolsås, sier metoden bak analysen er anbefalt og inngår i det nasjonale pasientsikkerhetsprogram.

<strong><div>
<span style="line-height:</strong> 1.5;">- Man får jo inntrykk av at masse mennesker dør, og da må de rykke ut å informere om det. Men man får vel ikke en lege til å innrømme at de gjør feil, sier Morten Rømcke-Moe med et glimt i øye. Generelt har han hatt en god opplevelse med sykehuset, og beskriver den ortopediske avdelingen som en av de beste i Norge. Foto: Anita Arntzen.&nbsp;</span></div>
- Man får jo inntrykk av at masse mennesker dør, og da må de rykke ut å informere om det. Men man får vel ikke en lege til å innrømme at de gjør feil, sier Morten Rømcke-Moe med et glimt i øye. Generelt har han hatt en god opplevelse med sykehuset, og beskriver den ortopediske avdelingen som en av de beste i Norge. Foto: Anita Arntzen. 
Vis mer

- Det ble opprettet et fagteamet som gikk nøye gjennom hvert enkelt dødsfall, og teamene besto av fagpersoner fra fagavdelingen på foretaksnivå og fra selve sykehuset. Ledelsen ved sykehuset bestemte selv hvem som skulle delta, sier Kolsås.

Hun understreker også at det ble tatt med i vurderingen om dødsfallet var forebyggbart eller om pasienten ble lagt inn for å dø.

- Strakstiltakene er en presisering av gjeldende rutiner og retningslinjer som ikke er fulgt. Det er svært viktig for kvalitet og pasientsikkerhet at retningslinjene følges og behandling, funn og oppfølgingsplan dokumenteres.

Overlegen svarer på kritikken

Analysen til sykehuset avdekker flere svikt på god praksis:

• Kritisk syke pasienter blir mottatt av turnuslege, og får ikke tilsyn av spesialist i mottak.

- Alle kritiske pasienter får tilsyn av kompetent lege, sier Sparby.

• Pasienter mangler planer for behandling og observasjon når de forlater akuttmottak.

- Alle får en plan, men det er ikke sikkert at den er skrevet nøyaktig i journalen. Den planen kan være skrevet andre steder, og her kan vi sikkert bli bedre, sier Sparby.

• Manglende rutiner for at en spesialist kvalitetssikrer diagnose og planlegger behandling og observasjon.

- Det er bare tull. Alle pasienter blir diskutert av spesialister på morgenmøte dagen etter innleggelse, sier Sparby.

• Manglende rutiner for måling og dokumentasjon på regelmessig tilsyn av lege.

- Det er ikke alltid vi har journalført alle tilsyn, men det har uansett blitt gjort et tilsyn. Men vi skriver ikke alltid notat når det ikke har vært noe nytt å melde om situasjonen til pasienten, sier Sparby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer