Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette stengte en by med 11 millioner innbyggere

- Bruk maske og spis pærer, sier kinesiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når 11 millioner mennesker sprengfyrer med kull hjemme, på jobb og offentlige bygninger seks måneder i året - år etter år - kan det gå som i den kinesiske storbyen Harbin de første dagene denne uka.

Skoler og barnehager har vært stengt på grunn av tett og helsefarlig røyktåke med svevestøv, som måler opptil 400 ganger høyere konsentrasjoner enn det Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler som forsvarlig nivå.

WHOs krisealarm for live og helse går på en tredel av målingene som er gjort i Harbin sist uke.

Tirsdag ble flyplassen i Kinas 7. største by helt stengt fordi sikten var mindre enn 10 meter. Harbin ligger helt nordøst i Kina, i Heilongjiang, fire timers flytur fra hovedstaden Beijing (22 millioner innbyggere).

 PRØVER Å LESE MOBILEN:  Denne kvinnen er ute på gata på høylys dag i Harbin tirsdag. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
PRØVER Å LESE MOBILEN: Denne kvinnen er ute på gata på høylys dag i Harbin tirsdag. FOTO: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Siden 1950 har kinesiske myndigheter «lokket» med gratis oppvarming til 18 grader i hjem og på arbeidsplasser for å få bosatt de kalde «utkantene» i gigantriket.

- Spis pærer - Bruk ansiktsmaske og spis pærer, er to vanlige råd fra leger til beboere i Harbin, ifølge New York Times.

Etter gamle medisinske råd i nordlige deler av Kina, er pærer den frukten som hjelper best mot lungeproblemer.

Sykehusene i Harbin har fått 30 prosent flere pasienter de siste dagene med alvorlige pustproblemer.

Dør 5,5 år før Bosetting har det blitt, men de samme myndighetene har ikke kommet opp med alternative energikilder til forurensende kull i samme tempo som en eksplosive økonomiske veksten.

En levealderstudie på 1990-tallet viser at folk i Sør-Kina i snitt blir 5,5 år eldre enn i de kullfyrte områdene i nord.

 FLYSTENGT:  Flyplassen i Harbin stengte alle trafikk onsdag da den fysiske sikten i tåka ble mindre enn ti meter. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
FLYSTENGT: Flyplassen i Harbin stengte alle trafikk onsdag da den fysiske sikten i tåka ble mindre enn ti meter. FOTO: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Flere nye forskningsprosjekter ser nå på om denne store forskjellen i levealder har sammenheng med kullfyring, svevestoff og annen luftforurensing.

- Dårlig alternativ - Jeg forstår at det haster mer for den kinesiske regjeringen å få kontroll på kullfyring og smog enn å engasjere seg i global oppvarming. Men jeg vil advare om at en slikt nærsynt politikk vilutestenge Kina fra en bærekraftig politikk i lang tid framover, skriver forsker Chi-Jen Yang ved Duke-universitetet i en mail til National Geograpic.

Han advarer mot det kinesiske alternativet i den nordøstlige regionen av landet - gass produsert av kull. Slik gass gir sju ganger høyere utslipp enn naturgass som kommer rett fra bakken. Dessuten krever produksjon av slik «kunstig» naturgass store mengder ferskvann, påpeker forskeren.

Harbin, som for resten av verden er mest kjent for sin årlige isfestival, er Kinas kaldeste storby med temperaturer ned til 40 grader minus.

Det krever kullfyring seks måneder i året. Og først denne uka har nattetemperaturen sunket ned mot null.

 FØR OG ETTER KULLFYRING:  Bildet av nøyaktig samme område i Harbin nordøst i Kina er tatt midt på dagen 22. oktober (over) og 27. august (under).  FOTO: AFP/NTB Scanpix.
FØR OG ETTER KULLFYRING: Bildet av nøyaktig samme område i Harbin nordøst i Kina er tatt midt på dagen 22. oktober (over) og 27. august (under). FOTO: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

I 2010 startet myndighetene det første spede forsøket med etterisolering og nye vinduer å spare energi til husoppvarming i Harbin. Men 1,1 millioner dollar - om lag sju millioner kroner - rekker ikke langt til 11 millioner innbyggere.

 TUNGPUSTET:  Kvinne med ansiktsmasse i Harbin tirsdag. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
TUNGPUSTET: Kvinne med ansiktsmasse i Harbin tirsdag. FOTO: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!