- Dette stikker hull på hemmelighetskremmeriet

Men spiondømte Arne Treholt (70) krever at den lukkede delen av rettssaken blir gjort tilgjengelig også.

TILTALT OG DØMT: Arne Treholt sammen med en av sine forsvarere, advokat Andreas Arntzen, under rettssaken mot ham i 1985. Størstedelen av rettssaken gikk for lukkede dører, nå er lydopptakene fra den åpne delen av forhandlingene gjort tilgjengelig. Foto: Inge Gjellesvik, NTB scanpix
TILTALT OG DØMT: Arne Treholt sammen med en av sine forsvarere, advokat Andreas Arntzen, under rettssaken mot ham i 1985. Størstedelen av rettssaken gikk for lukkede dører, nå er lydopptakene fra den åpne delen av forhandlingene gjort tilgjengelig. Foto: Inge Gjellesvik, NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble deler av lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt offentliggjort.

Hovedpersonene selv, spiondømte Arne Treholt (70) kommer ikke til å benke seg foran PC-skjermen for å lytte til de historiske lydopptakene fra rettsoppgjøret mot ham selv i 1985.

- Jeg var ferdig med den rettssaken da den pågikk. Jeg mener dommen var utenfor all fornuft og har kjempet for en gjenopptakelse, men jeg kommer ikke til å høre gjennom dette en gang til, sier Arne Treholt på telefon fra Kypros til Dagbladet.

28 år Arne Treholt ble den 20. juni 1985 dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. I 1992 ble han av helsemessige årsaker benådet. Treholt ble blant annet ulovlig overvåket, slo EOS-utvalget fast i 2011.

PÅGRIPELSEN: Arne Treholt på Fornebu i minuttene før han ble pågrepet 20. januar 1984. Foto: PST
PÅGRIPELSEN: Arne Treholt på Fornebu i minuttene før han ble pågrepet 20. januar 1984. Foto: PST Vis mer

I dag, 28 år etter rettssaken, offentliggjøres lydopptakene av den åpne delen av rettssaken mot Treholt. NRK har tatt på seg oppdraget med å digitalisere til sammen 92 kassetter med 70 timers lydopptak som skal gjøres tilgjengelig for pressen. Materialet skal sendes ut i tre omganger. I dag er til sammen 13 timers opptak, inkludert Treholts forklaring i retten, offentliggjort.

Det er bare den åpne delen av rettssaken som nå gjøres tilgjengelig, størsteparten av Treholt-saken gikk for såkalte lukkede dører uten
innsyn for offentligheten. Treholt krever at hele rettssaken nå skal åpnes.

- Det er positivt at dette skjer, men jeg synes det er utrolig at det må gå 28 år før lydopptakene fra den åpne delen gjøres tilgjengelig. Dette kunne vært frigitt for 25 år siden, sier Treholt, som hevder det er ren trenering fra påtalemyndighetens side at det har gått så mange år.

- Misforstått hemmelighetskremmeri Han sier han har vært for full offentlighet hele veien og krever at også den lukkede delen skal gjøres tilgjengelig for allmennheten. Borgarting lagmannsrett skal ta stilling til dette senere i år.

MØTET: Arne Treholt t.v. sammen med KGB-offiserene Genadij Titov (midten) og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST
MØTET: Arne Treholt t.v. sammen med KGB-offiserene Genadij Titov (midten) og Lopatin i Wien i august 1983. Foto: PST Vis mer

- Det har vært misforstått hemmelighetskremmeri i denne saken og jeg mener rettssaken fra første stund var som en ren Kafka-prosess med en fiendtlig rett som hadde bestemt seg på forhånd, hevder Treholt overfor Dagbladet.

Treholt tror offentlig innsyn i den lukkede delen vil bidra til å bevise det.

- Denne saken var en av de siste særnorske krampetrekningene fra den Kalde krigen. Jeg tror uhildede journalister i dag vil få inntrykk av at dette var en svært spesiell prosess, sier han.

DØMT: Arne Treholt på vei ut av rettslokalene etter å ha blitt spiondømt 20. juni 1985. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
DØMT: Arne Treholt på vei ut av rettslokalene etter å ha blitt spiondømt 20. juni 1985. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Han mener likevel innholdet i den åpne og lukka delen ikke vil sjokkere noen.

- Det er ingen hemmeligheter der, sier han.

BENÅDET: Arne Treholt ble benådet i 1992 og brukte anledningen til å feire. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BENÅDET: Arne Treholt ble benådet i 1992 og brukte anledningen til å feire. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer