- Dette sto rundt Stonehenge

Avslørt av jordskanninger.

STONEHENGE: Forskerne har blant annet publisert disse magnetogrambildene. Foto: The Stonehenge Hidden Landscape Project
STONEHENGE: Forskerne har blant annet publisert disse magnetogrambildene. Foto: The Stonehenge Hidden Landscape ProjectVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ylvis og ganske så mange andre har spurt seg hvordan Stonehenge ble dannet, hvorfor den er utformet som den gjør og hva som egentlig var rundt den.

Og det kommer stadig nye Stonehenge-mysterier, påstander om at historiebøkene må skrives om (forhåpentlig i nye opplag) og løsninger på ulike sider av det for mange fascinerende fortidsminnet i Salisbury i England.

Omgivelsene En gruppe arkeologer har nå kommet opp med et par nye svar, i prosjektet «The Stonehenge Hidden Landscape Project», skriver BBC.

- Vi har brukt fire år på å forsøke å se hva som var rundt dette fantastiske monumentet, sier Vincent Gaffney, professor ved universitetet i Birmingham, ifølge BBC.

Han presenterte funnene under British Science Festival.

Forskerne har brukt ulike teknikker for å kunne skanne gjennom jorda ved steinene, og i området rundt. Mesteparten av områdene har ikke blitt undersøkt på denne måten tidligere, skriver BBC.

- Dette endrer radikalt hvordan vi ser på Stonehenge. Tidligere trodde vi Stonehenge sto alene, men det stemmer ikke. Dette er stort, sier Gaffney ifølge Guardian.

Bygninger og steiner Forskerne har blant annet kunnet identifisere det som trolig er kapeller, en 33 meter lang tømmerbygning som anslås å være 6000 år gammel og antakelig brukt til begravelsesritualer, 17 alterliknende steiner og 60 svære steiner eller søyler ved Durrington Walls, som omtales som en «superhenge», like i nærheten.

TOK EN TITT: Barack Obama besøkte Stonehenge 5. September. Foto: AFP / Saul LOEB / NTB scanpix
TOK EN TITT: Barack Obama besøkte Stonehenge 5. September. Foto: AFP / Saul LOEB / NTB scanpix Vis mer

De har analysert utforming og byggeskikk, for å kunne datere funnene som ligger under bakken. De ulike bygningene og stein-formasjonene ser ut til å ha blitt bygget i ulike tidsperioder.

Forskere ved University College London publiserte i fjor en studie hvor de antok at Stonehenge ble bygget år 3000 før vår tidsregning. Samtidig kom de med en teori om at Stonehenge var en gravplass.

Forskerne mener området har vært bebodd siden år 8820 før vår tidsregningen, og kontinuerlig i de tre neste årtusene. Funnene er basert på utgravninger i området rundt Stonehenge. De har både funnet store oksedyr og hjortedyr. Ved hjelp av C-14-metoden (karbondatering) av beinrestene har forskerne fastslått årstallet.

Ordet Stonehenge kommer fra det gamle ordet stanhengist, som betyr «de hengende steinene» på norsk. Området eies av staten og er på UNESCOs verdensarvliste.