Dette stuntet har fått Ukip til å rase: «Motbydelig oppførsel»

Labour-politiker tok pennen fatt for å motsi Nigel Farage.

STUNT: Da han ikke hadde allverdens anledning til å ta til motmæle mot Nigel Farage, valgte Labour-politiker Seb Dance å fremføre sin motstand mot Farage skriftlig i Europaparlamentet. Foto: AP Photo / NTB scanpix
STUNT: Da han ikke hadde allverdens anledning til å ta til motmæle mot Nigel Farage, valgte Labour-politiker Seb Dance å fremføre sin motstand mot Farage skriftlig i Europaparlamentet. Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nigel Farage i det innvandringskritiske partiet Ukip har vært i vinden det siste året.

I fjor sommer stod han igjen som en av de store vinnerne etter at britene stemte for å melde seg ut av EU, og han har også en svært god tone med USAs nye president Donald Trump. Han var også den første britiske politikeren som fikk audiens hos Trump etter at han hadde blitt valgt i november.

Onsdag holdt Farage et innlegg i Europaparlamentet, der han roste Trump og Trumps omstridte innreiseforbud.

Roste Trump

Ifølge Sky News skal Farage ha oppfordret Europaparlamentet til å gå inn i en «åpen dialog» med Trump.

- Med alle denne anti-Trump-retorikken virker det for meg som vi nå hører det som er det virkelige europeiske prosjektet, nemlig genuin anti-amerikanisme. Trump vil beskytte USA mot islamsk terror, i motsetning til det som har skjedd her i dette rom og i regjeringer rundt om i Europa, som har ønsket disse menneskene velkommen inn i deres hjem, sa Farage blant annet.

Men for en gangs skyld var det ikke Farage uttalelser som fikk de største overskriftene.

- Han juger

Like bak Farage satt nemlig Labour-politikeren Seb Dance. Da Farage holdt sitt tidvis intense innlegg bestemte han seg for å skrive noen ord på en lapp og holde den opp.

«He's lying to you», var det konsise budskapet.

- Jeg holdt opp lappen fordi jeg blir stadig mer frustrert over mangelen på motstand nasjonalisme og populisme får, og reglene i Europaparlamentet begrenser mulighetene til å utfordre det, sier Dance til The Telegraph.

- Vi hadde begrenset med tid til å debattere det i dag, så jeg protesterte på den eneste måten jeg kunne på det tidspunktet, noe som var å ta et papir, skrive en veldig enkel beskjed og sitte bak Farage under hans vanlige tirade.

Etter litt fikk Dance beskjed om å ta ned lappen, men han er tilfreds med at han klarte å holde den oppe under store deler av Farages innlegg.

- Ukip bruker ofte disse klippene isolert på sosiale medier og jeg ønsket ikke å gi ham sjansen til å bruke denne talen uten at den ble utfordret, sier Dance.

Formell klage

Labour-politikerens pek har defintivt ikke gått Ukip hus forbi. De er rasende og har levert inn en formell klage til Europaparlamentets president Antonio Tajani.

Mannen bak klagen, Ukips Bill Etheridge, kaller Dances stunt for «motbydelig oppførsel» og «patetisk og feigt».

«Under dagens debatt om USAs grensekontroll satt et medlem av Labour bak Farage under hans tale, og holdt opp et skilt med en ærekrenkende bemerkning», skriver Etheridge i sin klage til presidentskapet.

Han anklager også tjenestemennene i parlamentet for å ha reagert for seint på stuntet og han mener det heller ikke ble reagert alvorlig nok.

Dance later ikke til å angre på stuntet, som han har uttalt seg om til sin egen nettside.

- Mainstream-politikken må være mer villig til å utfordre nasjonalister og populister. De later som de kjemper for folk som lider, men deres diett av hat, splid og mistenksomhet skaper bare elendighet og fattigdom. Det er på tide å legge bort det nyanserte språket: De er løgnere, sier Dance, som heller ikke er veldig bekymret for hva som kan komme ut av den formelle klagen fra Ukip.

- Uansett hva presidenten og parlamentet bestemmer seg for så aksepterer jeg konsekvensene med glede, sier Dance til The Guardian.