Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette svarer forsvarsministeren

«Vi kan ikke la være å handle fordi det er smertefullt», skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har stilt en rekke spørsmål til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Forsvarsdepartementet på bakgrunn av kritikk fra Lars J. Sølvberg og andre tidligere forsvarstopper.

«Da jeg tiltrådte som forsvarsminister i 2005, forelå det rapporter om utstrakt brudd på anskaffelsesregelverket, interne rutiner og etiske retningslinjer vedrørende IKT-kontrakter i Forsvaret. Rapportene konkluderte med at det kunne ha funnet sted korrupsjon eller andre straffbare handlinger. I tillegg forelå det et varsel fra Per Yngve Monsen i Siemens. Jeg satte derfor umiddelbart i gang en grundig gjennomgang av saken. I ettertid fremstår denne gjennomgangen som helt nødvendig. Det har vært dokumentert uetisk adferd og en rekke brudd på Forsvarets regelverk. Det er imidlertid tillagt politiet og påtalemyndigheten å vurdere om disse forholdene skal forfølges strafferettslig», skriver Strøm-Erichsen til Dagbladet.

Hun skriver at det åpenbart har vært en tøff tid for de berørte.

«Vi kan ikke la være å handle fordi det er smertefullt, og jeg mener Forsvaret har kommet styrket ut av denne prosessen», skriver forsvarsministeren. Forsvarsdepartementet sendte i 2007 over en rapport fra det regjeringsutnevnte Dalseide-utvalget til Økokrim, sammen med en oppfordring om å etterforske. Men kommunikasjonsrådgiver Marita I. Wangberg skriver til Dagbladet at Forsvarsdepartementet ikke har politianmeldt disse sakene.

«Dalseide-rapportene har dokumentert en rekke brudd på regelverk og retningslinjer, og noen ansatte har fått en reaksjon fra sin arbeidsgiver», skriver hun, og påpeker at Dalseide-granskningene omfattet mye mer enn korrupsjon.

Forsvarsdepartementet tar også sterk avstand fra påstander om at departementet jakter på syndebukker, og til at faglig uenighet kan gjøre at ansatte utsettes for en «prosess».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling