Dette svarer stortingspolitikerene på trusselen

- Dette er snakk om en desperat mann, sier Trine Skei Grande (V).

REAGERER: Faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak, har ifølge bt.no sendt truende brev til sju norske stortingspolitikere. Foto: Scan Press.
REAGERER: Faren til drapsmistenkte Farouk Abdulhak, har ifølge bt.no sendt truende brev til sju norske stortingspolitikere. Foto: Scan Press.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne Heikki Holmås (SV), Gjermund Hagesæter (FrP), Trine Skei Grande (V), Michael Tetzschner (H), Ola Borten Moe (Sp), Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Håkon Haugli (Ap), som har fått bevet fra faren til Farouk Addulhak, reagerer alle på innholdet.

- Dette er en desperat mann som i stedet for å sende trusler bør bruke sine ressurser på å følge rettsakens gang, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Brevet fra Peter Peters, som er advokaten til Shaher Addulhak, kom som en reaksjon på at sju stortingsrepresentanter i fjor sendte brev til alle hans samarbeidspartnere for å advare dem mot å samarbeide med den hovedmistenktes far.

- Å sende dette brevet var en av få muligheter vi hadde, og det ser nå ut som om det har hjulpet, da et av selskapene har trukket seg fra sine avtaler med Shaher Addulhak, sier Skei Grande.

- Viktig å løse saken Det var høyrepolitikeren Michael Tetzschner som tok initiativ til å sende brevene, på tvers av de politiske partiene, opplyser Heikki Holmås (SV) overfor Dagbladet.

- Fordi en statsborger er blitt drept syntes vi det var viktig å bidra til at saken ble løst. Derfor påpekte vi overfor bedriftene at de også har et samfunnsansvar, og ba dem bidra til å legge til rette for og gjøre det letter å løse en drapssak, sier Heikki Holmås.

Han legger til at  de også ba bedriftene vurdere deres forbindelser til drapsmistenktes far.

- Hva tenker du om å bli krevd for erstatning av drapsmistenktes far?

- Jeg tar alle henvendelser fra ham med knusende ro. vi har forholdt oss til det som er offentlig kjent og dokumentert i denne saken, sier Holmås.

- Legg dere flate Gjermund Hagesæther i FrP, mener advokatene til Addulhak har bedt stortingspoltikerne om å legge seg flate for det som har skjedd.

- De mener det vi har skrevet ikke er riktig, og ønsker at vi skal legge oss flate og beklage det so har skjedd, sier Hagesæther til Dagbladet.

Saher Abdulhak er en av Jemens rikeste menn, og han mistenkes både for å ha hjulpet sønnen å rømme fra London etter drapet, og å holde ham skjult hjemme i Jemen.

Hagesæter sier til Dagbladet at han ikke føler seg truet av brevet, som skal være på tre sider.

- Jeg sover godt om natta og tar dette med knusende ro. Brevet viser mye om de som har sendt det, sier han.

Han legger til at han vil svare på brevet.

- Det er veldig spesielt å få den type brev fra den rikeste mannen i Jemen - en mann som har gode kontakt er med presidenten. Jeg kommer til å gi et kort svar, sier Hagesæter til Dagbladet.

- En markering Geir Jørgen Bekkevold i KrF forteller til Dagbladet at brevet han og de seks andre stortingspolitikerne sendte til de internasjonale selskapene kun inneholdt spørsmål om deres tanker om å samarbeide med Saher Abdulhak.

- Vi sendte det til firmaer han samarbeider kun for å høre hva de tenker om å samarbeide med ham. Sånn sett står ikke brevet vi har sendt i forhold til svaret vi fikk fra Peter Peters, sier Bekkevold.

- I brevet fra Abdulhaks advokat stilles det krav om at vi går offentlig ut og beklager brevet. I tillegg ønsker han at vi skal dekke advokatutgifter, sier Bekkevold.

- Hva tenker du om at en av Jemens rikeste nå krever penger av blant andre deg?

- Vel, det kan i alle fall ikke være snakk om småsummer, dersom han mener at han har tapt mye. Jeg tror dette egentlig bare er en markering fra hans side.

Bekkevold forteller at han leste nøye igjennom brevet da han fikk det i forrige uke, og at de sju stortingspolitikerne nå i fellesskap vil sende et svar til advokaten til Addulakh.

- Vi vil selvsagt ikke betale han noe som helst. I stedet for å bruke ressurser på å sende oss et slikt brev, burde han bidratt til å løse Martine-saken, sier Bekkevold.