Kommenterer Dagbladets artikkel

Dette svarer Swix

Swix mener bedriften i stor grad har respondert på den informasjon som har vært tilgjengelig til et hvert tidspunkt.

SLUTTER MED FLUOR: Beslutningen om å fase ut fluor fra 2022 var allerede tatt i Swix. Men nå setter FIS-forbudet allerede fra neste sesong rammene for skisporten, skriver forsknings- og utviklingssjef Chistian Gløgård i dette innlegget. Denne redegjørelsen er Swix' samtidige imøtegåelse til Dagbladets artikkel om Swix' fluor-retorikk gjennom tidene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SLUTTER MED FLUOR: Beslutningen om å fase ut fluor fra 2022 var allerede tatt i Swix. Men nå setter FIS-forbudet allerede fra neste sesong rammene for skisporten, skriver forsknings- og utviklingssjef Chistian Gløgård i dette innlegget. Denne redegjørelsen er Swix' samtidige imøtegåelse til Dagbladets artikkel om Swix' fluor-retorikk gjennom tidene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Her er kommentarene fra Swix på Dagbladets artikkel om Swix-retorikken om fluorsmøring, ført i pennen av forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård:

«Rundt 1990 ble Swix spurt av FIS om å dokumentere at Cera F var trygt. Swix hadde på det tidspunktet en utviklingsavdeling bestående av en person og han henvendte seg derfor til leverandøren hvor kunnskapen om produktet er størst. At Miteni betaler for undersøkelsen betyr ikke at den er falsk. Det er alltid noen som må betale for studier og det er naturlig at Miteni gjorde dette som produsent.

Inversk Research Int som utførte studiet er i dag for øvrig en del av det store forsknings- og legemiddelfirmaet Charles River. Det er heller ingen grunn til å tro at konklusjonen i studiet ikke er riktig.

Perfluoroalkaner er kjemisk og biologisk inerte substanser som blant annet har funnet anvendelse som blodsubstitutt i menneske. Studiet har blitt kritisert for ikke å inkludere PFOA, noe som ikke medfører riktighet. PFOA er med i studiet siden forbindelsen inngår som en forurensning i Cera F og er derfor en del av konklusjonen. For øvrig har PFOA aldri vært en råvare i Cera F eller skismøring fra Swix. At perfluoroalkanene har negative egenskaper med hensyn på partikkeldannelse i arbeidsmiljøet samt at de er persistente er vi ikke uenige i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer