Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette svaret har vi ventet på i et år

22. juli-kommisjonen har hatt tilgang til alt materiale. Politikere håper det kan gi nye svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-leder Knut Arild Hareide, som også leder Stortingets særskilte 22. juli-komité, advarer regjeringen mot å la 22. juli-rapporten ligge under valgkampen.

Klokka 13 i dag legger 22. julikommisjonen fram sin rapport, som er ventet å fylle ut bildet av hva som faktisk skjedde den mørke fredagen i fjor. Forventningene til rapporten er at den skal være en usminket beskrivelse av hendelsene, samtidig som lekkasjer de siste dagene gir inntrykk av at det vil framkomme detaljer som til dels motstrider det vi vet i dag.

Lederen for Stortingets særskilte 22. juli-komité, Knut Arild Hareide (KrF), forventer at den sannferdige versjonen presenteres i dag, uansett hvor vond den måtte være.

- Sannheten om hva som skjedde 22. juli skal fram. Vi må få vite på godt og vondt hva som skjedde, og hva som eventuelt kunne ha blitt gjort annerledes. Det viktigste er å se hva vi som samfunn kan lære, og hva vi kan gjøre annerledes, sier Hareide, og slår samtidig fast:

- Men før 22. juli var vi ikke godt nok forberedt på at noe slikt kunne skje.

Advarsel Hareide trekker et skille mellom de to hendelsene - bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

- Det som skjedde på Utøya var noe jeg ikke hadde fantasi til å forestille meg. Men det som skjedde i regjeringskvartalet var ting vi kunne tenke oss til at kanskje kunne skje. Vi må ta lærdom og finne ut hvordan vi kan gjøre Norge tryggere, sier han.

Samtidig advarer Har eide regjeringen mot å la behandlingen av en potensielt meget vanskelig rapport trekke ut i tid av hensyn til det kommende stortingsvalget.

- Regjeringen må komme med en stortingsmelding så fort som mulig. Jeg vil si at det er en ansvarsfraskrivelse om vi ikke får en behandling av kommisjonens rapport i Stortinget i løpet av året før valget i 2013. Dette bør ikke utsettes til over valget, og en eventuell ny regjering.

- Må plassere ansvar Hareide sier han har store forventninger til innholdet i rapporten, og berømmer kommisjonen for at de holdt seg innenfor ettårsfristen de fikk i fjor.

Frp's Anders Anundsen er nestleder i Stortingets 22. julikomité, og deler Knut Arild Hareides syn.

- Det er viktig at regjeringen jobber fort, slik at vi kan behandle oppfølging av rapporten i Stortinget raskt, sier han.

Også han har forventninger til dagens rapportframleggelse.

- Det er ingen tvil om at en del ting ikke fungerte som det skulle. Det mest spennende jeg venter på, er hvorvidt rapporten plasserer ansvaret der det hører hjemme. Det handler ikke om at noen skal tas - det handler om å lære av erfaringene slik at dette kan unngås i framtida.

- Rapporten gir svar Anundsen mener debatten rundt 22. juli har vært hemmet gjennom året som har gått, og tror på en bedre politisk debatt når den kan foregå på bakgrunn av rapporten.

- Dette er en ekstremt viktig rapport. Vi må være vårt politiske ansvar bevisst, og være villige til å både ta ansvar og løse utfordringene vi står ovenfor.

- Kommisjonen har hatt tilgang til alt. De har gjennomført mange intervjuer, og kan legge fram fakta på hva som skjedde, eksempelvis hvilke konsekvenser forskjellige avgjørelser hadde. Jeg forventer at rapporten gir svar, for dette svaret har vi ventet på et år, sier Anundsen.

VIL HA RASKT ETTERSPILL: Frp's Anders Anundsen og KrFs Knut Arild Hareide ber regjeringen handle raskt etter at rapporten i dag blir lagt fram. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VIL HA RASKT ETTERSPILL: Frp's Anders Anundsen og KrFs Knut Arild Hareide ber regjeringen handle raskt etter at rapporten i dag blir lagt fram. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media