Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette svarte hullet knuser alle rekorder

Monster-oppdagelse: Har en masse tilsvarende 17 millarder ganger sola.

 ENORMT:  Forskerne jobbet med å kontrollere målingene sine i et helt år for å være sikre på hva de hadde funnet. Det svarte hullet har en anslått masse tilsvarende 17 milliarder ganger sola. Foto: NASA / ESA / Andrew C. Fabian / Remco C. E. van den Bosch (MPIA)
ENORMT: Forskerne jobbet med å kontrollere målingene sine i et helt år for å være sikre på hva de hadde funnet. Det svarte hullet har en anslått masse tilsvarende 17 milliarder ganger sola. Foto: NASA / ESA / Andrew C. Fabian / Remco C. E. van den Bosch (MPIA) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svarte hullet ble nylig oppdaget av astronomer, og ligger intet mindre enn 250 millioner lysår unna jorda.

Svarte hull er en konsentrasjon av masse, der tyngdekraften er så stor at ingenting kan slippe unna, selv ikke lys.

Gigantisk «Monsteret» som nylig ble oppdaget er helt enormt, og kan ifølge forskerne være det største som noen gang er funnet. Massen i dette «monsterhullet» tilsvarer nemlig 17 milliarder ganger massen til sola. Mens vanlige svarte hull inneholder omtrent 0,1 prosent av massen til galaksen det befinner seg i, inneholder denne nyoppdagelsen hele 14 prosent av vertsgalaksens masse, skriver Space.com.

Hullets masse var faktisk så overraskende for forskerne at de brukte et ekstra år på å dobbeltsjekke funnene, før de sa seg fornøyde med en forskningsartikkel om oppdagelsen. Videre er hullet 11 ganger så bredt som Neptuns bane rundt sola, ifølge forskerne.

- Den første gangen jeg gjorde målinger, trodde jeg at noe måtte ha gått galt. Vi forsøkte det igjen med samme instrument, så et annet instrumen, sier Remco van den Bosch, forskningsleder ved Max Planck-instituttet i Tyskland.

Bryter med teorier Funnet rokker nå ved teorier som inntil nylig sto sterkt i miljøet. Lenge har man trodd at de svarte hullene henger sammen med størrelsen til galaksen. På grunn av «monsterhullet» og størrelsen på galaksen det befinner seg i, kalt NGC 1277, er ekspertene nå ikke like sikre på denne teorien.

«Monsterhullets» nærmeste konkurrent ligger i galaksen NGC 4486B. Dette svarte hullet utgjør om lag 11 prosent av galaksens masse.

Imidlertid forteller forskningslederen at de har funnet fem andre galakser nær NGC 1277 som ser helt like ut. Dermed kan det være flere av de enorme svarte hullene.

- Du forventer alltid å finne bare én form for et fenomen, men her har vi funnet seks av dem. Vi forventet ikke disse hullene på grunn av at vi trodde at svarte hull og galakser påvirker hverandre, sier van den Bosch.

 SVÆRT LANGT UNNA:  Galaksen NGC 1277, med dette enorme svarte hullet, ligger hele 250 millioner lysår unna jorda. Foto: David W. Hogg, Michael Blanton, and the SDSS Collaboration
SVÆRT LANGT UNNA: Galaksen NGC 1277, med dette enorme svarte hullet, ligger hele 250 millioner lysår unna jorda. Foto: David W. Hogg, Michael Blanton, and the SDSS Collaboration Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!