KJEMPER SITT SISTE SLAG: Krigsveteranen Dagfinn har kjempet i mange år mot Statens pensjonskasser for å få kompensasjon for Post traumatisk stressyndrom. Det er pensjonskassens psykolog som overprøver psykologen NAV har oppnevnt for Dagfinn.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
KJEMPER SITT SISTE SLAG: Krigsveteranen Dagfinn har kjempet i mange år mot Statens pensjonskasser for å få kompensasjon for Post traumatisk stressyndrom. Det er pensjonskassens psykolog som overprøver psykologen NAV har oppnevnt for Dagfinn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Dette sviket kan jeg aldri tilgi

Statens Pensjonskasse godtar bare diagnoser fra én eneste lege. Krigsveteran forteller om et liv i helvete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOGREINA (Dagbladet): Etter 15 år som sivilt ansatt i Forsvaret, reiste Dagfinn Olsen i 1980 ut på sitt første internasjonale oppdrag. Frem til 1986 ble det tre turer til Libanon som FN-soldat. Kort tid etter at han kom hjem fra det siste oppdraget, startet problemene.

Dagfinn er én av mange krigsveteraner med diagnosen Post Traumatisk Stresslidelse (PTSD). Han er uføretrygdet og søkte for snart åtte år siden om erstattning for psykiske belastningsskader. Da den nye kompensasjonsordningen ble innført i 2010, søkte Olsen ved hjelp av advokat om økonomisk kompensasjon for sine senskader.

Avviste diagnosen NAV sendte han til psykiater som diagnostiserte ham med PTSD og en invaliditetsgrad på 30 prosent. Da han søkte om kompensasjon, forlangte Statens Pensjonskasse (SPK) at deres egen psykiater skulle stille ny diagnose. De godtok ikke erklæringer fra andre.

- SPK forlanger at jeg bruker én psykiater de har oppnevnt. Han er den eneste de godtar legeerklæringer fra. Han nullet ut diagnosen fra den NAV-oppnevnte psykiateren og hevdet jeg var frisk. Psykiateren til SPK mener at mine problemer stammer fra en skilsmisse, sier han.

I åra etter FN-tjenesten har Dagfinn vært innlagt til psykiatrisk behandling en rekke ganger. Han er fortvilet over at SPK mener skilsmissen for mange år tilbake er årsaken til problemene. Selv vet han godt hva som startet marerittet.

- I 1981 kom jeg og noen andre ut for en bilulykke ved byen Qana. Vi ble tatt til fange av PLO og stilt opp på rekke med maskingeværene pekende mot magen. Der og da var jeg sikker på at vi ville bli henrettet. Men PLO-soldatene dro oss i stedet med inn i byen hvor det var vill skyting og brennende bilvrak over alt. Denne opplevelsen pluss mange andre, er hos meg den dag i dag, sier han og fortsetter:

- Vi er mange veteraner som sliter tungt og ikke får kompensasjonen vi har krav på. Selv har jeg vært inne på selvmordstanker, men min tvillingbror og min 30 år gamle datter, er de to lyspunktene jeg har. De er faktorene som fremdeles holder meg i live, sier han med dempet stemme.

Søvnløs Dagfinn har vært uføretrygdet siden 1997 og bor hos tvillingbroren. Det eneste han ønsker seg, er et verdig liv og en anerkjennelse for de påkjenninger han mener oppdragene i Libanon har vært.

- Som krigsveteran har jeg krav på en kompensasjon tilsvarende 35G for de psykiske seinskader tjenesten har påført meg. Med en slik kompensasjon, kunne jeg ha skaffet en plass å bo. Nå er jeg avhengig av min bror, forteller han.

UNG I FELT: Dagfinn som FN-soldat på 80-tallet. Prisen for tjenesten betaler han i dag i form av PTSD og søvnløse netter.
Foto: PRIVAT
UNG I FELT: Dagfinn som FN-soldat på 80-tallet. Prisen for tjenesten betaler han i dag i form av PTSD og søvnløse netter. Foto: PRIVAT Vis mer

Drømmen er en stille plass hvor han kanskje kan få sove.

- Jeg får ikke sove, uroen er for stor. Når jeg til slutt sovner, våkner jeg med en gang av sterke mareritt, forteller han.

Det er tre måneder siden han sist maktet å gå til butikken.

Nekter å kapitulere Dagfinn venter nå på hva som skal skje videre med hans sak. Han nekter å godta at Statens Pensjonskasse skal bestemme hvem som skal undersøke og stille diagnose. Kampen for å kunne leve sine siste år med verdighet, vil han fullføre. Ikke bare for sin egen del, men også for andre krigsveteraner han mener skal få det de lovmessig har krav på.

- Jeg føler at vi som har vært soldater i utenlandstjeneste er sveket. Det sviket kan jeg aldri tilgi. Altfor mange år av mitt liv er ødelagt til at jeg noensinne kan få tilbake noen følelser for nasjonen Norge, avslutter han.

- Vi tar veteransaken på alvor

Direktør i Statens Pensjonskasse, Finn Melbø, sier at feil oppfølging kan ha forekommet, men avviser at bare
én person stiller veterandiagnoser.

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag, kan jeg si at Statens Pensjonskasse tilstreber at vi i fellesskap med veteranen og vedkommendes advokat, blir enige om hvem som skal vurdere saken, svarer Melbø på spørsmålet om Statens Pensjonskasse bare benytter én psykiater til å stille diagnose i saker som gjelder krigsveteraner.

DIREKTØR:  Finn Melbø, Statens Pensjonskasse. FOTO: Statens Pensjonskasse
DIREKTØR: Finn Melbø, Statens Pensjonskasse. FOTO: Statens Pensjonskasse Vis mer

- I mange saker mener vi at det ikke er nok dokumentasjon og informasjon. Derfor strekker vi oss langt for å skaffe til veie nok informasjon i den enkelte sak, sier Melbø.

Men han avviser ikke at enkelte veteraner har fått oppleve at pensjonskassen har gjort feilvurderinger.

- Det kan selvsagt skje at vi gjør feil, det har helt sikkert skjedd noen ganger. Det beklager vi i så fall på det aller sterkeste. Men når det er sagt, så finnes det advokater som gjør en dårlig jobb for veteranene, uten at jeg nå snakker om Dagfinn Olsens sak, sier direktøren i Statens Pensjonskasse.

Melbø sier at veteranenes saker blir prioritert.

- Seinest i fjor kontaktet jeg alle veteranorganisasjonene for å få tilbakemelding om hvordan vi kan gjøre en best mulig jobb. Meldingene var veldig nyttige.

SOVE: Dagfinn drømmer om at han en natt skal få sove uavbrutt til neste morgen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SOVE: Dagfinn drømmer om at han en natt skal få sove uavbrutt til neste morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer