Dette sviktet for Oslo-politiet 22. juli

Jobbet «i blinde», kunne ikke dele informasjon, gjorde ikke noe for å forhindre nye anslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 22. julikommisjonen kommer med sterk kritikk av Oslo-politiets håndtering av terrorangrepet 22. juli i fjor.

Kommisjonen beskriver en politietat som den første tida nærmest jobbet i blinde og som ikke maktet å gjøre noe vesentlig for å forhindre nye angrep.

- Flere nærliggende tiltak som kunne vært iverksatt for å varsle samfunnet og øvrig politi om den antatte gjerningsmannen og bilen han kjørte i, ble ikke iverksatt, heter det i rapporten om Oslo-aksjonen.

- Kunne økt evne til å oppdage Kommisjonen sier det «vil være spekulasjon å antyde at slike tiltak ville ha stoppet ham». Men fortsetter:

- Sikkert er det imidlertid at de etter omstendighetene ville kunne økt publikums årvåkenhet og politiets evne til å oppdage ham.

De mener det er et sammensatt svar på spørsmålet om hvorfor politiet sviktet slik.

- Rammebetingelsene for operasjonsleder, som er en nøkkelfunksjon i beredskapsmessig sammenheng, var ikke tilfredsstillende, er en av konklusjonen. - Kapasitet som skulle vært brukt til planlegging, lederskap og koordinering, gikk med til å håndtere oppdukkende oppgaver. Operasjonssentralen var åpenbart underbemannet, og den overlot i praksis til innsatsleder å lede aksjonen på skadestedet alene, uten nevneverdig oppfølgning og kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer