Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette sviktet for Oslo-politiet 22. juli

Jobbet «i blinde», kunne ikke dele informasjon, gjorde ikke noe for å forhindre nye anslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. julikommisjonen kommer med sterk kritikk av Oslo-politiets håndtering av terrorangrepet 22. juli i fjor.

Kommisjonen beskriver en politietat som den første tida nærmest jobbet i blinde og som ikke maktet å gjøre noe vesentlig for å forhindre nye angrep.

- Flere nærliggende tiltak som kunne vært iverksatt for å varsle samfunnet og øvrig politi om den antatte gjerningsmannen og bilen han kjørte i, ble ikke iverksatt, heter det i rapporten om Oslo-aksjonen.

- Kunne økt evne til å oppdage Kommisjonen sier det «vil være spekulasjon å antyde at slike tiltak ville ha stoppet ham». Men fortsetter:

- Sikkert er det imidlertid at de etter omstendighetene ville kunne økt publikums årvåkenhet og politiets evne til å oppdage ham.

De mener det er et sammensatt svar på spørsmålet om hvorfor politiet sviktet slik.

- Rammebetingelsene for operasjonsleder, som er en nøkkelfunksjon i beredskapsmessig sammenheng, var ikke tilfredsstillende, er en av konklusjonen.

- Kapasitet som skulle vært brukt til planlegging, lederskap og koordinering, gikk med til å håndtere oppdukkende oppgaver. Operasjonssentralen var åpenbart underbemannet, og den overlot i praksis til innsatsleder å lede aksjonen på skadestedet alene, uten nevneverdig oppfølgning og kontroll.

- Mangelfull informasjon Kommisjonen beskriver også hvordan det ble «satt stab», da flere kom til og ikke bare operasjonsentralen håndterte situasjonen. På møtet hvor «stab ble satt» kom det ikke fram at politiet hadde fått konkrete tips om gjerningsmannen.

LA FRAM RAPPORT: Alexandra Bech Gjørv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
LA FRAM RAPPORT: Alexandra Bech Gjørv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Også situasjonsforsåelsen kritiseres:

- Kritisk informasjon nådde ikke fram dit den skulle, og medførte at den operative ledelsen manglet evne til kunnskapsbasert ledelse i tiden mellom anslagene. Dersom én enkeltfaktor skal trekkes fram som den antakelig viktigste som forklaring på at situasjonen ble slik, peker kommisjonen på fraværet av et godt skriftlig informasjonsdelingssystem, heter det i rapporten.

- Politidistriktet manglet, på samme måte som andre politidistrikter, et velfungerende loggføringssystem som muliggjode rask og sikker deling av kritisk informasjon på operativt nivå. 

- Videre var all kommunikasjon til og fra patruljene talebasert. Dette gjorde informasjonsflyten sårbar. I tillegg til potensiell forringelse av kvaliteten på tjenesteutførelsen kunne den mangelfulle evnen til å dele informasjon også gått ut over tjenestemennenes sikkerhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media