PINNEVED: Det er ikke mye igjen av hytta til Olav Skjervheim i Myrkdalen etter det enorme snøraset som gikk i januar. Foto: Privat
PINNEVED: Det er ikke mye igjen av hytta til Olav Skjervheim i Myrkdalen etter det enorme snøraset som gikk i januar. Foto: PrivatVis mer

Dette synet møtte Olav da han reiste på hytta: - Det var et helvete

Gigant-snøskred gjorde familiestedet til pinneved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snømengdene i Norge, spesielt vest for Haukelifjell, har vært enorme i vinter.

Det ble skjebnesvangert for Olav Skjervheim og hytta han har i Myrkdalen ved Voss. I 2006 satte Skjervheim opp et nytt bygg på Mørkvesstølen, en støl som har tilhørt familien i lang tid, skriver Avisa Hordaland.

Skjervheim fikk seg et realt sjokk da han reiste opp til området i juli i år. Først da fikk han se resultatet av et snøras som gikk i januar og har dratt med seg tre hytter i området.

- Blir dyrt Dagbladet snakker med Skjervheim onsdag morgen. Da er han på vei opp på Mørkvesstølen med en takstmann. Som bildene viser, er bygget fra 2006 nærmest blitt til pinneved.

- Det var et helvete å møte det synet. Alt lå strødd, og det eneste jeg fant som var i noenlunde stand er en gammel kubbestol. Den fant jeg flere meter fra hytta. Det er spredd overalt, sier Skjervheim til Dagbladet.

Slekta har hatt Mørkvesstølen - som tidligere var en melkeplass i utmarka - i mange år. Selv om Skjervheim satt opp nybygget i 2006, har han lyst til å bygge på nytt etter skredet.

- Dette blir dyrt! Det er dyrt å bygge nytt. Materialer må kjøres inn med traktor, og jeg er nødt til å bygge på et litt annet sted, sier han til Dagbladet.

- Det er en plass jeg vil bevare. Jeg er snart pensjonist, og den tida skal jeg nyte der oppe, sier han.

Advart om snømengder Det enorme snøraset ovverasket ham. Løypetråkkerne i det nærliggende skianlegget advarte ham da snømengdene begynte å bygge seg opp og de så bevegelser i fjellsida. Men stølseieren hadde ikke trodd det skulle bli så ille.

- Jeg ble advart om at jeg måtte være forberedt på det verste. Det var imidlertid umulig å se hytta etter raset. Det snødde nesten halvannen meter den neste uka.

- Jeg er sikker på det var sju meter snø, sier Skjervheim om vinteren i fjellene rundt Voss.

Og snøen ligger fortsatt, når vi nå skriver 15. juli i kalenderen. Skjervheim selv har aldri opplevd skred på stølen.
 
- Det har gått skred lenger oppe før, og en gang ble en dør ødelagt av lufttrykk av et skred. Men noe slikt har vi aldri opplev før. Eldre folk har fortalt at det gikk et skred i 1895 som tok med seg noen støler, sier han til Avisa Hordaland.

NYBYGG: Skjervheim førte opp bygget i 2006. Slik så det ut da. Foto: Privat
NYBYGG: Skjervheim førte opp bygget i 2006. Slik så det ut da. Foto: Privat Vis mer
VIL BYGGE OPP: Olav Skjervheim. Foto: Privat
VIL BYGGE OPP: Olav Skjervheim. Foto: Privat Vis mer