Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette tenner vi på

Pene mennesker har flere sexpartnere og ofte bedre sex BERGEN/OSLO (Dagbladet): Vi tenner på symmetriske ansikter og kropper. Som dyrene søker vi partnere som har større sjanser for å overleve, og som kan gi oss barn. Nyere amerikanske undersøkelser viser at attraktive mennesker har flere sexpartnere, og at kvinner med symmetriske menn lettere får orgasme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av oss klarer å skaffe oss partnere, få barn og arbeid på tross av våre skjønnhetsfeil. Men forskerne levner ingen tvil om at vi tenner på symmetri.

Det er det internasjonale tidsskriftet Newsweek som i sin siste utgave bretter ut forskningens forklaringer på menneskets sexappetitt.

Hva tenner vi på, og hvorfor? Det er det universelle spørsmålet som forskerne Randy Thornhill og Steven Gangestad har forsøkt å komme til bunns i.

Og det mener de at de har klart:

· Først studerte forskerne kroppen til hundrevis av collegestudenter. De målte bredden på føtter, ankler, hender, vrist og albuer, samt bredden og lengden på ørene.

Tidligere sex

På bakgrunn av dette fant de ut hvilke studenter som hadde symmetriske kropper.

· Deretter gjennomførte de en spørreundersøkelse blant de samme studentene om alt fra sex til temperament.

Symmetrisk menn, de med perfekt samsvar mellom kroppsdelene, debuterte seksuelt 3-4 år tidligere enn sine mindre vellykkede konkurrenter.

Og kvinner og menn med best kroppssymmetri hadde hatt sex med flest partnere.

Oftere orgasme

Men dette var bare begynnelsen:

Ved å undersøke sexvanene til 86 par, avdekket Thornhill og Gangestad at kvinner med symmetriske partnere fikk orgasme dobbelt så ofte under et samleie som kvinner med menn uten de riktige proporsjonene.

Orgasme hos kvinnen utløser krampetrekninger som øker sjansen for befruktning.

Hva vi verden over definerer som attraktivt, er nært knyttet til evnen til å få barn - partnerens fertilitet.

Hofter og hake

Ved siden av symmetri, er det enkelte fysiske trekk som er særlig viktig for å framstå som attraktive. Disse er også knyttet til vår fertiltitet.

Det koster store mengder mannlige kjønnshormoner å skaffe seg en mandig hake i puberteten.

Den lille haken som menn verdsetter hos kvinnen, skyldes i hovedsak det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Men en liten, kvinnelig hake har ingenting å stille opp mot en timeglassformet kvinnekropp når det gjelder seksuell tiltrekning. Mye tyder på at riktige proporsjoner mellom kvinners midje og hofte gir en god pekepinn på hennes evne til å få barn, skriver Newsweek.

Utroskap

De to amerikanske forskerne avslørte i samme undersøkelse at symmetriske menn ikke nødvendigvis er drømmepartneren på alle områder.

De symmetriske, og derfor attraktive, mennene var oftere utro mot sine kvinnelige partnere. I tillegg gir de sine partnere mindre oppmerksomhet og oppvartning.

De pene kvinnene viste ingen slike tendenser. De er like trofaste og hengivne som sine mindre attraktive medsøstre.

Gjennomsnitt

Forskningsmessig floskulering uten rot i virkeligheten?

- Nei, forsvarer økologen Randy Thornhill fra universitetet i staten New Mexico.

- Folk med symmetriske albuer har ofte flere attraktive trekk, sier han til Newsweek.

Forskerne har funnet ut at det er de gjennomsnittlige trekkene vi generelt finner mest attraktive. Men de aller peneste har ofte et eller annet ekstremt trekk. Og det er den norske sexologen Espen Benestad er enig i:

- Det ville være tøvete å si at det ikke er en fordel å være pen. Men heldigvis har folk ulik oppfatning av hva som er pent, forklarer han, og legger til:

Tenner ulikt

- Det er forskjellig hva vi tenner på. Noen tiltrekkes av kontraster - av mennesker med stygge ansikter og vakre kropper. Andre tenner på det de er opplært til å tenne på.

- Fram til 30-årsalderen liker du det som kulturen din sier er vakkert. Siden lytter du mindre til andre, og stoler mer på egne oppfatninger av hva som er pent og tiltrekkende, sier Benestad.

Og oppklarer med ett flere mysterier som bryter med de amerikanske forskernes generelle konklusjoner.

Nemlig at Madonna og Jack Nicholson er blant verdens mest attraktive sexpartnere. For ingen av dem svarer til Gangestads og Thornhills definisjon av hva som er pent og sexy: Madonna har for stor nese, og Jack for store hofter. Skjønnhet betyr ikke alt.

- Selv om 75 prosent av alle nordmenn liker kjøttkaker, så det ikke noe galt med dem som ikke liker kjøttkaker. Men dette skjønner vi etter hvert som vi blir eldre, sier Benestad analogisk.