HAR GOD INNTEKT: 22.juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv etter befaringen på Utøya tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
HAR GOD INNTEKT: 22.juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv etter befaringen på Utøya tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Dette tjener aktørene i terrorsaken

Stor forskjell på bistandsadvokatene og politiadvokatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et skattesøk på de mest sentrale aktørene i etterforskningen og rettsoppgjøret mot terrortiltalte Anders Behring Breivik viser en veldig tydelig, om ikke så overraskende trend.

De private bistands- og forsvarsadvokatene blir i denne sammenheng for lønnsadel å regne, sammenliknet med politiadvokatene og etterforskningslederne.
 
Mest tjente den koordinerende bistandsadvokaten Frode Elgesem, med en inntekt på 6,1 millioner kroner.
 
Advokat Alexandra Beck Gjørv, som nå leder 22. juli-kommisjonen, er oppført med en inntekt på 2,6 millioner kroner. Advokat Mette Yvonne Larsen, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene, er oppført med en tilsvarende sum som Gjørv.

De to hovedforsvarerne, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, er på sin side oppført med henholdsvis 945 916 og 724 106 kroner i inntekt. Bæra kommer fra jobb som regiondirektør i Arbeidstilsynet.

De to rettspsykiatriske sakkyndige som vurderer Breiviks mentale tilstand, Synne Sørheim og Torgeir Husby, er på sin side oppført med henholdsvis 1,9 og 1,7 millioner kroner i inntekt.

På politi- og påtalesiden er inntektene som nevnt noe lavere.

De to statsadvokatene Svein Holden og Inga Beier Engh er oppført med henholdsvis 655 786 og 534 517 kroner i inntekt. De to politiadvokatene Christian Hatlo og Pål-Fredrik Hjort Kraby har på sin side en registrert inntekt på henholdsvis 566 213 og 411 467 kroner.

Etterforskningsleder John Roger Lund hadde i 2010 en inntekt på 535 681 kroner. Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud, er oppført med en inntekt på 621 180 kroner.

AKTØRER: Dette bildet av mange av aktørene i terrorsaken er tatt i forbindelse med det første møte i forbindelse med forberedelsene av rettssaken. Fra venstre: Svein Holden (statsadvokat), Inga Beier Engh (statsadvokat), Odd Grøn (medforsvarer), Geir Lippestad (forsvarer), Siv Hallgren (bistandsadvokat), Mette Yvonne Larsen (bistandsadvokat), Frode Elgsen (bistandsadvokat), Anne Margrethe Lund (dommer), Geir Engebretsen (sorenskriver), Nina Opsahl (Oslo tingrett) og Arnhild Olsen (Oslo tingrett) Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AKTØRER: Dette bildet av mange av aktørene i terrorsaken er tatt i forbindelse med det første møte i forbindelse med forberedelsene av rettssaken. Fra venstre: Svein Holden (statsadvokat), Inga Beier Engh (statsadvokat), Odd Grøn (medforsvarer), Geir Lippestad (forsvarer), Siv Hallgren (bistandsadvokat), Mette Yvonne Larsen (bistandsadvokat), Frode Elgsen (bistandsadvokat), Anne Margrethe Lund (dommer), Geir Engebretsen (sorenskriver), Nina Opsahl (Oslo tingrett) og Arnhild Olsen (Oslo tingrett) Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer