SPARER 90 000 KRONER: Har du et boliglån på tre millioner, sparer du 90 000 kroner i året på at rentenivået går ned fra syv prosent, som det lå på i sommer, til fire prosent, som den flytende renta kan ende opp på etter dagens rentemøte. 
Illustrasjonsfoto: SCANPIX
SPARER 90 000 KRONER: Har du et boliglån på tre millioner, sparer du 90 000 kroner i året på at rentenivået går ned fra syv prosent, som det lå på i sommer, til fire prosent, som den flytende renta kan ende opp på etter dagens rentemøte. Illustrasjonsfoto: SCANPIXVis mer

Dette tjener du på lavere rente

Styringsrenta ned 0,5-0,75 prosentpoeng, tror ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg rentemøtet direkte på Norges Banks hjemmesider

(Dagbladet.no):  Det er knyttet store forventninger til dagens rentemøte i Norges Bank.

En rekke økonomer og analytikere har i forkant av møtet uttalt at de er sikre på at sentralbanksjefen Svein Gjedrem vil sette ned styringsrenta med 0,5-0,75 prosentpoeng.

Det er svært gode nyheter for deg med boliglån med flytende rente.

Nåværende boligrente ligger på 4,5-6 prosent hos de fleste bankene, avhengig av om boligen er fullfinansiert gjennom lån og størrelsen på selve lånet. 

En nedgang på 0,75 prosentpoeng, og forutsetning om at bankene følger styringsrenta, kan gi en flytende rente på omkring 4 prosent.

Varslingsplikten gjør at renteendringen vil først merkes tidligst om seks uker.

En forenklet beregning viser at husholdning med 1,5 million i lån vil i gjennomsnitt spare 45 000 kroner i året på et rentenivå på 4 prosent, sammenliknet med i fjor sommer da renta lå i snitt på 7 prosent.

Tilsvarende besparinger for andre lånebeløp:

1 million: 30 000 kroner
2 millioner: 60 000 kroner
2,5 millioner: 75 000 kroner
3 millioner: 90 000 kroner

Sikre på nedgang
Nye beregninger fra Nordea viser at styringsrenten kan falle til 1,25 prosent i mai.


Det vil i så fall bety en utlånsrente til kundene på 2,5 prosent, melder NRK.


Ni av ti norske bedriftsledere tror også at rentene fortsetter nedover i 2009, viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført for DnB NOR, ifølge NTB.
- Dette stemmer godt med våre prognoser. Vi venter at renten vil bli satt ned med 50 basispunkter både nå og på de to påfølgende rentemøtene, sier sjeføkonom i DnB NOR Markets, Øystein Dørum.


- Vi tror også at renten vil bli liggende på dette lave nivået ut året og venter at pengemarkedsrenten vil falle mer enn styringsrenten i samme periode, sier Dørum.


Pengemarkedsrenten sier noe om hvor mye bankene må betale for selv å låne penger. Denne renten styres primært av styringsrenten som Norges Bank setter og pleier å ligge 0,2-0,4 prosentpoeng over denne. 

Store kutt
Forrige rentemøte var 17. desember, der Norges Bank kom med et historisk stort rentekutt på 1,75 prosent, ned fra 4,75 prosent.

Samtidig signaliserte Norges Bank at styringsrenta framover bør ligge på 2-3 prosent, og åpnet dermed for ytterligere kutt.

Renta har sakte krøpet oppover og har blitt satt opp 16 ganger siden juli 2005.

15. oktober i fjor kom det første skiftet, da styringsrenta ble satt ned for første gang siden mars 2004, med 0,5 prosent.

Se statistikken over styringsrenta her.