«Dette tjener ikke fredens sak»

Statsminister Jens Stoltenberg refser bystyregruppa i Oslo Arbeiderparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bystyregruppa i Oslo Arbeiderparti stemte for en boikott av israelske varer i et bystyremøte i Oslo kommune i kveld. Dette liker Jens Stoltenberg og partisekretær i Ap, Martin Kolberg, dårlig.

- Dette tjener ikke fredens sak. Vi er helt uenig i vedtaket som ble fattet i bystyregruppa til Oslo Arbeiderparti, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK i kveld.

Solidaritet

Det var mandag denne uka at bystyregruppa bestemte seg for at de vil jobbe for at Oslos borgere iverksetter en handelsboikott mot Israel.

- Arbeiderpartiet er et demokratisk parti, og vi tar alle de standpunktene vi mener er riktige. Vi som er i Oslo Arbeiderpartis bystyregruppe ønsker nå å ha en forbrukerboikott mot Israel, forteller Ap-politikeren Kirsti Næss til Dagbladet.no i kveld.

Men Regjeringen, med Arbeiderpartiet i spissen, ga jo klart uttrykk for at de ikke ønsket en handelsboikott av Israel tidligere i år?

- Regjeringen får jo, sånn vi ser det, bestemme den norske utenrikspolitikken. Men vi jobber på vår måte, og ønsker en handelsboikott, sier Næss og fortsetter:

- Det er jo feil og vold på begge sider, men det finnes en okkupant og et folk som er okkupert. Palestinerne har lite å stille opp med, og da er det viktig at folk yter solidaritet. Vi oppfordrer nå Oslos befolkning til å gjennomføre en boikott. Så får regjeringen jobbe på sin måte, forteller Næss.

UENIG: Nok en gang måtte statsminister Jens Stoltenberg gå ut og beklage utspill fra partikolleger i Arbeiderpartiet. I kveld var det Ap-representantene i Oslo bystyre som fikk kritikk. Foto: SCANPIX
UENIG: Nok en gang måtte statsminister Jens Stoltenberg gå ut og beklage utspill fra partikolleger i Arbeiderpartiet. I kveld var det Ap-representantene i Oslo bystyre som fikk kritikk. Foto: SCANPIX Vis mer

Utenfor regjering

Da Kristin Halvorsen gikk ut og oppfordret til boikott tidligere i år, ble det veldig mye bråk. Du frykter ikke at det samme vil skje med dere nå?

- Frykter det.. Vi gjør det vi mener er viktig. Vi sitter ikke i regjeringen, men henvender oss til Oslo-borgerne, sier Næss.

Det var den 5. januar i år at Kristin Halvorsen i et intervju med Dagbladet gikk ut og oppfordret til handelsboikott mot Israel. Det medførte masse bråk, og utenriksminister Jonas Gahr Støre sendte brev til Israel for å unngå krise de to landene mellom.

Det tok bare et døgn før finansministeren beklaget sitt utspill.

- Jeg burde ikke som finansminister ha tatt til orde for en politikk som det ikke er flertall for i regjeringen, sa Halvorsen, før hun lovet å holde seg unna regjeringens utenrikspolitikk.

«Dette tjener ikke fredens sak»