Dette tok FBI-agentene

Fredag kveld har kvitteringen av beslagene etter ransakingen av Donald Trumps hjem blitt offentliggjort.

BESLAG: Her er dokumentene som viser hva FBI-agentene tok med seg fra Donald Trumps hjem, som har blitt frigitt av en føderal dommer.
BESLAG: Her er dokumentene som viser hva FBI-agentene tok med seg fra Donald Trumps hjem, som har blitt frigitt av en føderal dommer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld har en føderal dommer offentliggjort rettsdokumentene i forbindelse med ransakingen av Donald Trumps Florida-residens Mar-a-Lago.

Av ransakelsesordren går det fram at Justisdepartementet mener at de har skjellig grunn for å mistenke Trump for brudd på spionasjelovgivningen, som forbyr besittelse og overlevering av forsvarsopplysninger.

Det går også fram at presidenten mistenkes for å ha motarbeidet en etterforskning, samt fjernet og destruert dokumenter.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Dokumentene

Rettsdokumentene inneholder også en liste over hva FBI-agentene tok med seg fra Trumps hjem. Totalt beslagla agentene 30 gjenstander, deriblant 20 esker, fotoalbum, et håndskrevet notat og en benåding av Roger Stone. I tillegg ble det beslaglagt et dokument som er markert med «Info re: President of France».

Det ble også beslaglagt elleve sett med graderte dokumenter, hvorav noen av dem var markert som topphemmelige.

Noen av de beslaglagte dokumentene skal også ha vært markert med «sensitiv komprimerende informasjon», som er en kategori som har til hensikt å beskytte USAs viktigste statshemmeligheter og opplysninger som kan skade landets utenrikspolitiske interesser dersom de lekkes.

Washington Post har meldt at FBI-agentene kan ha beslaglagt dokumenter som omhandler atomvåpen, noe Donald Trump har uttalt at ikke stemmer.

RANSAKELSESORDRE: Dagbladets USA korrespondent Vegard Kvaale kommenterer uttalelsene til USAs justisminister Merrick Garland. Reporter: Vegard Kvaale. Programleder: Vegard Krüger Vis mer

Justisministeren godkjente

Torsdag bekreftet justisminister Merrick Garland at han personlig godkjente ransakingen av Trumps hjem, og ba om at ransakingsordren og kvitteringene for beslagene skulle offentliggjøres på grunn av den store offentlige interessen knyttet til saken.

Trump krevde også at rettsdokumentene skulle offentliggjøres, men mener seg utsatt for en heksejakt. Tidligere denne uka nektet han å forklare seg i avhør med statsadvokaten.

VALGKAMP?: Donald Trump publiserte tirsdag 9. august en kryptisk video på sitt sosiale medium Truth Social. Videoen kan minne om en valgkampanjevideo. Vis mer

- Ekstraordinært

USA-ekspert Eirik Løkke sier til Dagbladet at Donald Trump har pådratt seg store juridiske problemer.

- Det er helt ekstraordinært i amerikansk historie. Det er veldig spesielt at en tidligere president etterforskes på denne måten, sier Løkke til Dagbladet.

- Hvilke konsekvenser kan dette få for ham?

- Dersom han blir funnet skyldig, kan Trump i verste fall risikere bøter og fengselstraff. Det reiser også spørsmål om hvilke politiske konsekvenser dette får for ham. Vil dette gi republikanerne et negativt inntrykk av Trump, og vil han miste støtte?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer