Dette treet stoppet fly, tog, nett og nødtelefon

Den råtne ospa på Lørenskog var ikke stor.

LITEN TUE OG STORT LASS:  Dette råtne ospetreet i hvilestilling ved Hanaborg stasjon greide å ramme en solid bit av den nasjonale infrastrukturen fra nord til sør i dag. FOTO: PER TANDBERG, SOL.NO
LITEN TUE OG STORT LASS: Dette råtne ospetreet i hvilestilling ved Hanaborg stasjon greide å ramme en solid bit av den nasjonale infrastrukturen fra nord til sør i dag. FOTO: PER TANDBERG, SOL.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dette råtne og ikke veldig store ospetreet i Lørenskog utenfor Oslo var nok til å ramme telenettet over hele landet i flere timer og flytrafikken i Nord-Norge i flere timer.

Helse Førde melder at tilgangen til AMK-sentralen for nødhjelp var blokkert.

Lokaltogene nord for Oslo ble også satt ut av spill i ettermiddag.

Telenors feilmeldingssentral har bokført tre over fiberkabel i Lørenskog klokka 14.59.

Allerede klokka 13.40 tok redaktør Per Tandberg i Sol.no bilde av treet i hvilestilling over kabler og jernbanespor ved Hanaborg stasjon.

Ukjent ansvar Regional informasjonssjef Per A. Meling i Telenor kunne friskmelde telenettet over hele kongeriket klokka 22 i kveld.

Han vet ikke hvem som har ansvaret for at det råtne treet ikke var fjernet.

- Det er en av flere saker vi skal gå gjennom i morgen i forbindelse med de svært uheldige situasjonene som oppsto. Det var når en gravemaskin i Øyer tok den andre store fiberkabalen fra sør til nord at problemene oppsto for teletjenestene, sier Meling til Dagbladet.

Det er Jernbaneverket som har konkludert med at råte er årsaken til at treet falt over jernbanelinja og kablene.

- Det var pill råttent i nedre del. Derfor falt det over togskinnene, sier pressevakt Arvid Bådstu i Jernbaneverket til nettutgaven til Romerikes Blad.

Undring fra DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stiller spørsmål ved om telenettet er for sårbart her i landet.

- Vi ser med undring på at to slike uhell, en gravemaskin og ett tre såvidt jeg forstår, kan få de konsekvensene vi har sett i kveld. Det setter spørsmålstegn ved den infrastrukturen som ligger der, sier avdelingsdirektør Per-Kristian Brekke i DSB til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer