Dette trenger du å vite om zikaviruset

- Kan ikke spres til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag erklærte verdens helseorganisasjon (WHO) at spredningen av zikaviruset potensielt kan bli en global krise, som krever en umiddelbar og samlet respons.

Zikaviruset ble påvist i Brasil i mai 2015, og siden har 2400 babyer blitt født med mikrokefali, en nevrologisk lidelse som blant annet fører til at barnets hodeskalle er mindre enn normalt. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen, dør unge.

Gir sjeldent symptomer Viruset ble først påvist i 1947, og finnes i flere afrikanske og asiatiske land. Det er også påvist på flere stillehavsøyer, og i 2015 spredte viruset seg til store deler av sør- og Mellom-Amerika. 

Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrokefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes.

Kommer ikke til Norge Dagbladet har tatt en prat med smittevernekspert Preben Aavitsland, som gir deg svaret på det du trenger å vite om zikaviruset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer