Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette trenger du å vite om zikaviruset

- Kan ikke spres til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag erklærte verdens helseorganisasjon (WHO) at spredningen av zikaviruset potensielt kan bli en global krise, som krever en umiddelbar og samlet respons.

Zikaviruset ble påvist i Brasil i mai 2015, og siden har 2400 babyer blitt født med mikrokefali, en nevrologisk lidelse som blant annet fører til at barnets hodeskalle er mindre enn normalt. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen, dør unge.

Gir sjeldent symptomer Viruset ble først påvist i 1947, og finnes i flere afrikanske og asiatiske land. Det er også påvist på flere stillehavsøyer, og i 2015 spredte viruset seg til store deler av sør- og Mellom-Amerika. 

Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrokefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes.

Kommer ikke til Norge Dagbladet har tatt en prat med smittevernekspert Preben Aavitsland, som gir deg svaret på det du trenger å vite om zikaviruset.

- Hvordan spres viruset?

- Viruset spres ved at folk som reiser har viruset i blodet. Hvis de blir stukket av en mygg i det nye landet de reiser til, og myggen igjen stikker noen andre, så blir den personen smittet. Den største smittefaren mellom land er altså mennesker som reiser.

- Betyr det at zikaviruset kan komme til Norge?

- Nei. For at viruset skal spres så må samme type mygg være i landet. Zikaviruset kan derfor ikke spres til Norge, fordi vi ikke har denne typen mygg.

- Hva om viruset eller myggen muteres?

- Det er ingen sjans for det, så det er ikke grunn til å være bekymret for at det skal komme til Norge.

- Bli smitta - Hva med nordmenn på reisefot, trenger de å bekymre seg?

SMITTA: Daniele Ferreira og sønnen  Juan Pedro som har mikrokefali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
SMITTA: Daniele Ferreira og sønnen Juan Pedro som har mikrokefali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Vis mer

- For 99 prosent av dem som blir smittet av zikaviruset er det en bagatell. Det er derfor epidemier av dette viruset ikke er enkelt å oppdage - fordi de fleste ikke blir syke. Tre fjerdedeler av dem som blir smittet blir ikke syke, og den siste fjerdedelen får kun en mild sykdom. Det er ikke sikkert det blir lagt merke til en epidemi engang.

Det har tidligere vært epidemier av viruset i Polynesia og Mikronesia. Her så man også tilfeller av mikrokefali, men sammenhengen er fortsatt ikke bevist. Aavitsland sier at dette forskes på nå, og kommer med et litt annet råd til folk enn de brasilianske myndighetene - bli smitta.

- Jeg tenker at det er bedre for unge jenter å gjennomgå infeksjonen for å så bli immun, før de blir voksne og eventuelt gravide. Så slipper de å risikere å bli smitta mens de er gravide. Problemet nå er at i Brasil og andre land prøver man å bekjempe myggen ved å beskytte folk mot myggstikk. Men for unge jenter så er kanskje det omvendte lurest.

Det kan fortsatt være en ulempe ved å bevisst bli stukket. Myggen som sprer zikaviruset sprer også dengue- og chikungunyafeber. Så hvis man oppfordrer folk til å bli stukket er det alltid en risiko for å få de andre sykdommene.

EPIDEMI: Lille Lorrany Emily da Silva har påvist mikrokefali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
EPIDEMI: Lille Lorrany Emily da Silva har påvist mikrokefali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Vis mer

- Kan man teste seg for zikaviruset om man er bekymret?

- Foreløpig har vi ingen gode tester her i Norge, men det kommer nok i løpet av noen uker. For vanlige folk som ikke er gravide er det ikke noe poeng i å finne ut av om man er smittet. Men for gravide som reiser i Sør- eller Mellom-Amerika kan det være fornuftig å finne ut av.

Konspirasjonsteori I 2012 åpnet et forskningssenter i Bahia, Brasil. Senteret skulle utføre et forsøk hvor de genmodifiserte mygg for å redusere bestanden. Byen regnes nå som episenteret for zikaepidemien.

- Er dette tilfeldig?

Dette er en konspirasjonsteori. Prosjektet i Brasil kan ikke ha noe med dette å gjøre. Prosjektet gikk ut på at man satt ut mygg som var tilsatt et gen som gjorde at avkommet deres døde. Myggbarna døde altså før de ble voksne, og fikk ikke reprodusert. Dette kan ikke føre til zikavirus, tvert i mot er det et tiltak for å redusere bestanden. Det var også veldig effektivt, og det vurderes nå å gjøre eksperimentet på nytt i en større skala.

SJEKK: 20 år gamle Sandra Milena Ovallos er 25 uker på vei. Her er hun til en sjekk på sykehuset i Columbia. Foto: EPA/Schneyder Mendoza
SJEKK: 20 år gamle Sandra Milena Ovallos er 25 uker på vei. Her er hun til en sjekk på sykehuset i Columbia. Foto: EPA/Schneyder Mendoza Vis mer
SYK: Ludmilla Hadassah Dias de Vasconcelos har også påvist mikrokofali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
SYK: Ludmilla Hadassah Dias de Vasconcelos har også påvist mikrokofali. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Vis mer