Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette trenger vi ikke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går åpnet det første norske pengespillet på Internett. Bak står det kommersielle selskapet Cee.tv, sammen med ti humanitære organisasjoner. Blant dem er Den Norske Kreftforening, Flyktningerådet, Norges Blindeforbund, Norges Handikapforbund, Norges Røde Kors, Redd Barna og Redningsselskapet.
  • På Internett markedsføres spillet som brukervennlig og trygt, med regler og rutiner som skal bidra til å forhindre spilleavhengighet. Spilleren blir presentert for en advarende skildring av symptomene på spilleavhengighet. Man må være over 18 år, og kan ikke spille for mer enn 1500 kroner i uka. Man kan også legge inn en lavere grense eller i verste fall sperre sine egne spillemuligheter for alltid.
  • Men 1500 kroner ukentlig blir mye i løpet av et år. Denne spillemuligheten kommer også på toppen av alle de fristelser som møter oss nær sagt overalt i Norge. Det er omkring 23000 spilleautomater i Norge, landet er allerede et av de mest liberale i Europa når det gjelder pengespill.
  • Det er tilsynelatende hensynet til de humanitære organisasjonene som har gjort Norge til et innbilt eldorado og et virkelig helvete for spillegale. Under dekke av at pengene som tapes går til gode formål, er de her i landet forvandlet til det psykiater Hans Olav Fekjær kaller Norsk Tipping: lommetyver som tar fra de fattige.
  • All statistikk viser at det er de minst bemidlete som spiller mest, og det gjør de ikke for å støtte Norges Røde Kors, Redd Barna eller Redningsselskapet. Det er drømmen om den store gevinsten som lokker dem, en gevinst de har forsvinnende små sjanser til å bringe i havn. I stedet tappes deres lommebøker for penger til formål som skulle ha blitt finansiert på helt andre måter. Det er penger som lukter, de humanitære organisasjonene håver inn på spill.
  • Og lukta smitter. Norges Røde Kors, Redningsselskapet og de andre er organisasjoner som får sin legitimitet gjennom tillit og troverdighet. For hvert nytt spill de ivrer for, svekkes tilliten, og vi ser liksom en skygge av grådighet og kynisme vokse fram ved siden av logoen deres. Spilleautomatene er ille nok. Et norsk pengespill på Internett er noe vi virkelig ikke trenger.
Hele Norges coronakart