Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krisepakke for økonomien:

- Dette trengte Norge nå

NHO og næringslivet sier pakken som kom i formiddag er av enorm betydning. Samtidig er de klare på at det ikke er nok.

16. MARS: Krisepakka som regjeringen presenterte for næringslivet ble godt mottatt av NHO-direktøren. Vis mer

NHO-sjef Ole Erik Almlid har advart mot katastrofale følger for næringslivet og at tusenvis av arbeidstakerne kan miste jobben som følge av corona-krisen.

Han er godt fornøyd med pakken det nå er enighet om på Stortinget.

- Dette trengte Norge nå, sier han til Dagbladet.

Han mener et samlet Storting har vist viktig politisk lederskap.

- NHO er glade for at politikerne har lyttet og forstått bedriftenes og de ansattes alvorlige situasjon, sier han og fortsetter.

- Det har enorm betydning at det er et samlet Storting som nå presenterer dette.

Samtidig understeker han at det vil være nødvendig med flere grep framover.

- Dette bare er starten, vi trenger flere tiltak snart, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Han sier krisen har rammet bedrifter over hele landet, spesielt små og mellomstore bedrifter, som frisører som har mistet levegrunnlaget sitt over natta.

16. MARS: Alle partiene på stortinget er nå enige om de første tiltakene for å redde norsk økonomi. Her er de viktigste tiltakene. Vis mer

Flere får sykepenger

Alle partiene på Stortinget stiller seg bak krisepakken for økonomien som ble lagt fram i formiddag.

Målet med pakken er å sikre folk inntekt selv om de blir permittert. Samtidig forsøker staten å lette byrden på bedriftene ved å ta mesteparten av regningen for permitteringer, sykepenger og omsorgspenger, samt utsette innbetaling av arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt.

Blant de viktigste grepene er at permitterte får full lønn til og med dag 20. Mens bedriftene tidligere har dekket lønna de første 14 dagene, skal staten nå dekke kostnaden fra dag tre. Staten skal også ta en større del av regningen ved sykepenger.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere skal også få rett til sykepenger fra dag tre, noe de ikke har hatt rett på tidligere.

Samtidig økes antallet dager foreldre kan være hjemme med barn fra 10 til 20. Også her skal staten nå ta regningen fra dag tre, i motsetning til i dag når det er bedriftene som har fått kostnaden.

Regjeringen har også varslet at det vil komme flere krisepakker og at avtalen som er lagt fram i dag, bare er å regne som første fase.

- Ikke nok

Også SMB Norge, som er en interesseorganisasjon for små og mellomstore bedrifter, er fornøyd.

- Vi er spesielt fornøyd når det gjelder permitteringsordninger og det at selvstendige næringsdrivende og frilansere får en midlertidig inntektssikring. Også SMB Norge sitt krav om bedre ordning om sykelønn og omsorgspenger har Stortinget gjort noe med, sier administrerende direktør Olaf Thommessen.

Samtidig mener SMB Norge på samme måte som NHO at flere tiltak må til.

- Dessverre så vet vi allerede nå at dette ikke er nok og det vil være behov for mye mer i ukene som kommer, sier Thommessen.

- Mer sosial profil

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, sier følgende om avtalen hun har vært med på å forhandle fram:

- For Arbeiderpartiet har det vært viktig å skape en mer sosial profil på krisepakken. Derfor var det helt nødvendig og rettferdig at arbeidstaker får flere dager med full lønn om de blir permittert, at vi tar et ekstra ansvar for lavtlønte og at omsorgspengeordningen ble rausere. Vi står i en ekstraordinær situasjon der felleskapet må stille opp for dem som blir hardt rammet, sier Tajik.

- Vi har også fått på plass ekstra ordninger for selvstendig næringsdrivende, frilansere og lærlinger. Det vil bli tøffe tider framover. Vi må sikre oss at folk kommer seg gjennom denne tida. Det vi trenger nå er sterke felleskap, solidaritet med hverandre og kloke beslutninger som tar oss gjennom denne krisa, sier Tajik.

- Ville gått lenger

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ville gjerne gått lenger, men kaller likevel avtalen for historisk:

- Dette er et historisk øyeblikk. Nå snakker vi ikke bare om å dra gullkortet for bankene, men fra dag én handler debatten om at regninga for en stor nasjonal krise ikke skal veltes over på arbeidsfolk.

- Jeg skal ikke legge skjul på at Rødt på flere punkter ville gå lenger. Det trengs en skikkelig krisepakke for arbeidsfolk. Men det Stortinget vedtar i dag, er viktige forbedringer, og store skritt i riktig retning fra det regjeringa først la på bordet, sier han.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sier det viktigste nå har vært å sikre at hjulene holdes i gang.

– Det er svært viktig at vi klarer å bli enige om gode løsninger, slik at vi kan holde hjulene i gang, og vi trygger hverdagen til folk og næringsliv, sier Kaski som har ledet forhandlingene for SV.

Hele Norges coronakart