TRUSSELEN: Folkehelseinstituttets illustrasjon viser hvordan man først blir smittet, så går det tre dager hvor man er smitteførende, før det igjen går to dager før man merker symptomer på covid-19. På den åttende dagen får man påvist coronasmitte. Illustrasjon: FHI
TRUSSELEN: Folkehelseinstituttets illustrasjon viser hvordan man først blir smittet, så går det tre dager hvor man er smitteførende, før det igjen går to dager før man merker symptomer på covid-19. På den åttende dagen får man påvist coronasmitte. Illustrasjon: FHI Vis mer

Dette truer Norge

Denne illustrasjonen viser hvordan coronaviruset sprer seg.

Publisert

Helsemyndighetene håper at effektiv testing og smittesporing skal bidra til å holde smittetrykket nede uten å gjeninnføre inngripende tiltak. FHI har i sin ferskeste risikovurdering lagt ved et eksempel på hvilken trussel Norge står overfor:

I eksemplet ble personen smittet på dag null, men ble ikke smittsom før dag tre. På dag fem fikk han symptomer og testet seg. Dag sju gikk han i karantene, og dagen etter fikk han positivt prøvesvar. Det betyr at smittesporingen kunne begynne på dag åtte.

Personen smittet en person på dag tre, en person på dag fire og en person på dag fem. På dag åtte ble de kontaktet i forbindelse med smittesporingsarbeidet, og bedt om å gå i karantene.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Smitterisiko

I dette konkrete eksempelet utgjorde indekspasienten en risiko for å smitte andre personer i samfunnet fra dag tre til dag sju. På tidspunktet personene han hadde smittet ble bedt om å gå i karantene, var de allerede smittsomme og kunne ha smittet andre.

- Det tar jo som kjent litt tid fra man blir smittet til man blir smitteførende, så kan man jo være smitteførende litt før man får symptomer, så går det ofte litt tid før man kommer seg til lege og blir testet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet.

Hun sier at testing er helt avgjørende for å hindre nye, store smitteutbrudd.

- Selv ved milde symptomer oppfordrer vi folk til å teste seg, sier Vold og påpeker at de har åpnet for at flere skal ha muligheten til å teste seg.

Utfordringer

I risikovurderingen beskrives det en rekke utfordringer knyttet til arbeidet:

«Arbeidet krever en del ressurser, særlig ved klynger, utbrudd og massesmittehendelser. Nå som folk er mer ute i samfunnet, kan antallet smittekontakter per indekspasient bli høyere.»

«Smitteoppsporingen kan bli mer utfordrende når indekspasienten eller smittekontaktene er turister i kommunen. Folkehelseinstituttet kan støtte kommuner som må gjennomføre spesielt omfattende smitteoppsporinger.»

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

Verktøy

Siden mars har det blitt utviklet digitale systemer som Oslo kommune benytter til å dele informasjon om de smittede på tvers av bydeler, samt effektivisere oppfølgingen av smittede. Også for landets kommuner har det blitt utviklet et digitalt system for å samle inn, systematisere og dele informasjon om Covid-19-pasienter.

Vold skryter av arbeidet ute i kommunene.

- Det jobbes veldig godt ute i kommunene for å bedre smittesporingen, og det er klart dette er et nitid arbeid, sier Vold.

- Vi holder på å prøve ut en del verktøy for å bistå og hjelpe kommunene med smittesporingen, og det skal gjøre at smittesporingen går raskere og lettere, sier hun.

Kunnskap

Kunnskapsmangel om virusets smittsomhet er en av FHIs utfordringer. Fortsatt er det uklart hvor stor andel av smittespredningen som skjer fra personer uten symptomer.

«Vi har foreløpig utilstrekkelig kunnskap om virusets smittsomhet og smittemåter, smitte fra personer uten symptomer, sykdomsbildet, sykdomspyramidens utseende, følgetilstander av sykdommen, styrke og varighet av immunitet etter sykdommen, smitteverntiltakenes effekt og ringvirkninger, og epidemiens innvirkning på folkehelsa og helsetjenestene», skriver de i risikovurderingen.

De er derimot veldig sikre på at hovedandelen av smitten foregår i hjemmet. Derfor må medlemmer av samme husstand som en Covid-19-pasient i karantene, mens øvrige nærkontakter skal testes først.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer