Dette truer Norge

Denne illustrasjonen viser hvordan coronaviruset sprer seg.

TRUSSELEN: Folkehelseinstituttets illustrasjon viser hvordan man først blir smittet, så går det tre dager hvor man er smitteførende, før det igjen går to dager før man merker symptomer på covid-19. På den åttende dagen får man påvist coronasmitte. Illustrasjon: FHI
TRUSSELEN: Folkehelseinstituttets illustrasjon viser hvordan man først blir smittet, så går det tre dager hvor man er smitteførende, før det igjen går to dager før man merker symptomer på covid-19. På den åttende dagen får man påvist coronasmitte. Illustrasjon: FHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Helsemyndighetene håper at effektiv testing og smittesporing skal bidra til å holde smittetrykket nede uten å gjeninnføre inngripende tiltak. FHI har i sin ferskeste risikovurdering lagt ved et eksempel på hvilken trussel Norge står overfor:

I eksemplet ble personen smittet på dag null, men ble ikke smittsom før dag tre. På dag fem fikk han symptomer og testet seg. Dag sju gikk han i karantene, og dagen etter fikk han positivt prøvesvar. Det betyr at smittesporingen kunne begynne på dag åtte.

Personen smittet en person på dag tre, en person på dag fire og en person på dag fem. På dag åtte ble de kontaktet i forbindelse med smittesporingsarbeidet, og bedt om å gå i karantene.

Smitterisiko

I dette konkrete eksempelet utgjorde indekspasienten en risiko for å smitte andre personer i samfunnet fra dag tre til dag sju. På tidspunktet personene han hadde smittet ble bedt om å gå i karantene, var de allerede smittsomme og kunne ha smittet andre.

- Det tar jo som kjent litt tid fra man blir smittet til man blir smitteførende, så kan man jo være smitteførende litt før man får symptomer, så går det ofte litt tid før man kommer seg til lege og blir testet, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer