Dette ubesvarte anropet skal du ikke ringe tilbake

Massiv svindelfarsott mot norske mobiler. Telenor: - Vi skal se i morgen om vi kan få stoppet det.

LATVIA KALLER:  Eksempel på en unngående telefon du ikke rekker å ta - og som du ikke skal ringe tilbake. Skjermdump fra en av Dagbladets telefoner.
LATVIA KALLER: Eksempel på en unngående telefon du ikke rekker å ta - og som du ikke skal ringe tilbake. Skjermdump fra en av Dagbladets telefoner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis du ikke er helt sikkert på at noen du kjenner med telefon registert i Latvia har forsøkt å få tak i deg, bør du absolutt ikke ringe tilbake på «ukjent» eller «ubesvart anrop» fra +371.

Det kan koste deg minst 500 kroner i minuttet.

371  landskoden for Latvia.

- Det er gått en farsott med 371-oppringninger til mobiler over hele landet siden fredag. Dette er åpenbart svindel, en slags telefonversjon av Nigeria-svindel på mail, sier vakthavende pressetalsmann i Telenor, Roald Orheim, til Dagbladet søndag formiddag.

Det ringer bare en eller to ganger, slik at du ikke rekke å ta telefonen.

Svindlernes poeng er at du skal ringe tilbake. Først da går taksmeteret på din mobilregning.

- Vi har fått henvendeler fra aviser fra Nordlys i nord til Agderposten i sør. Våre tekniske eksperter skal gå i gang mandag med å se om det er noe vi som teleformilder kan få stoppet. Rådet til publikum er uansett - ikke ring tilbake, sier Telenors vakthavende.

Slikt opptrer med ujevne mellomrom, men det er en stund som det har vært så massivt som denne helgen.

- Oppringningene skjer med maskiner, og i dette tilfellet er det ikek sikkert av svindelforsøkene foregår fysisk fra Latvia, selv om landskoden på anropet indikerer det. Hvis du ringer tilbake, kommer du gjerne til en svinedyr teletorgtjeneste som utfra gammel erfaring koster minst 500 kroner i minuttet. Og tiden går når du ikke oppfatter språk og budskap i den andre enden, understreker Orheim.

36 oppringinger
Det var avisa Firda som først gikk ut med en advarsel fredag fra politiet i Sogn og Fjordane.

Østlands-Posten i Larvik har vært i kontakt med en mobileier som har fått 36 oppringer fra 371-nummer i løpet av få timer.

- Har Telenor noe juridisk ansvar for slike svindelforsøk utenfra til abonnentene ?

- Nei, det har vi ikke. Men det er selvsagt i Telenors interesse å hjelpe kundene fra å bli lurt eller få ubehag. Derfor tar vi tak i det.

På Telenor-faktura
- Men en svindelregning kommer på fakturaen fra Telenor ?

- Du får regning fra din teleoperatør for alle samtaler eller tjenester du aktivt oppsøker fra din telefon. Slik er den internasjonale teletrafikken organisert.

- Kan dere ettergi åpenbare svindelbeløp fra teletorgoperatører fra en Telenor-fakturaer ?

- Jeg vet det har skjedd, men det blir en vurderuing i hvert enkelt tilfelle. Jeg kan ikke si noe mer om konsekvensene av denne farotten av 371-telefoner før vi får sett nærmere på det til uka, sier vakthavende pressetalsmann i Telenor, Roald Orheim, til Dagbladet.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer